Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Pet let projekta Poletavci – poletni bralci v Lavričevi knjižnici

V Lavričevi knjižnici smo že peto leto zapored pod sloganom 'Pol ure branja na dan, prežene dolgčas stran' uspešno zaključili projekt Poletavci – poletni bralci. Tri leta pa z nami berejo tudi NajPoletavci, to so otroci, stari 13+.
Nosilka projekta Poletavci – poletni bralci je Mestna knjižnica Ljubljana, ki je začela program izvajali leta 2011 po vzoru newyorške splošne knjižnice. Projekt je prejel priznanje Slovenske sekcije IBBY 2014 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja. Letos smo k sproščenemu branju med počitnicami vzpodbujali v šestnajstih knjižnicah širom po Sloveniji.

Vsak otrok, ki je želel postati Poletavec, je moral od 10. junija do 10. septembra 30 dni (ne nujno zaporedoma) brati 30 minut. Otroci glede na svoje interese prebirajo knjige, časopisne članke, recepte … Lahko berejo, kar želijo. V zgibanko z bralnim dnevnikom, ki jo prejmejo v knjižnici, vpisujejo naslove prebranega, odrasla oseba pa s podpisom to potrdi. Letos je bralne sezname v naši knjižnici oddalo 289 otrok (165 deklet in 124 fantov), starih med 6 in 12 let. Med poletjem je bralo tudi 18 Najpoletavcev (16 deklet in 2 fanta), ki so svoje bralne vtise oddali preko naše spletne strani.

Prav vsi so prejeli super navado in super nagrado: branje in majico ter sodelovali v nagradnem žrebanju za šotor za dve osebi podjetja Hervis, darilne pakete Mlinotesta, Fructala in podjetja Leone, dva Poletavca pa si bosta lahko uredila frizure v Lokavcu pri frizerki Urški Kovač. Taxa d.o.o. je prispevala del sredstev za nakup majic. Zahvaljujemo se vsem bralcem in sponzorjem.

Namesto zaključka navajamo zapis gospe Melite, mame treh Poletavcev: »Afriški pregovor pravi, da je za vzgojo otroka potrebna cela vas, sama pa vem, da je za to, da vzgojiš bralca, potrebno širše spodbudno okolje. Naši otroci so ga našli v Poletavcih, kajti prav s pomočjo Poletavcev so postali pravi bralci. Brati tu in tam je namreč ena izkušnja, brati vsak dan pa otrokom res prinese nove bralne navade: in povabilo, da bereš 30 dni 30 minut, je pripomoglo k temu, da so naši otroci postali vztrajni bralci. Zato sem Poletavcem neizmerno hvaležna za nevsiljivo, a vztrajno povabilo, s pomočjo katerega se je našim otrokom odprlo veliko novih svetov, predvsem pa so obogatili tistega najpomembnejšega v sebi: svet domišljije, sposobnost vživljanja, moč razumevanja in kritičnega razmišljanja. Hvala, Poletavci, da ste tudi našim otrokom dali krila!«
Viktorija Kante


 

Oglejte si tudi