Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina že dvanajstič z umetniškim projektom Bit&Beat v Vipavskem Križu

Poletni dnevi so bili v Vipavskem Križu že dvanajsto leto zapored rezervirani za gostovanje ajdovskega Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih z umetniškim projektom BIT&BEAT. 12 mladih ustvarjalk je tudi letos skozi ves dan ustvarjalo v slikoviti vipavski vasici, dežju navkljub. Nastala dela so bila na ogled v grajski kleti na dan otvoritve, ko je vzporedno potekalo tudi dogajanje kulinaričnega pomena, Festival vin. Tako sta se po prijetnem naključju združili dve kulturi, umetnost in vino.

Od 26. septembra do 9. oktobra si lahko nastala dela ogledate v Galeriji Hiša mladih Ajdovščina.

Že v dopoldanskih urah so v Vipavski Križ prišle udeleženke letošnjega Bit&Beat ekstempora, s katerim Mladinski kulturni center Hiša mladih poskrbi, da imajo mladi s talentom za umetnost na voljo svoj prostor za izražanje. Tokrat so utrip Vipavskega Križa iskali že dvanajsto leto, kot vedno tudi letos z malce drugačnim pridihom kulture in umetnosti in z elementi, ki so pomembni tako za razvoj mladinske ustvarjalnosti kakor tudi za kulturno turistično ponudbo kraja. Skupaj z JSKD Območno izpostavo Ajdovščina in profesorico likovne umetnosti Niko Černigoj se je dvanajst likovnih ustvarjalk podalo v slikarski svet abstrakcije. »Navadno se takšnih dogodkov, kot je Bit&Beat udeležujejo mladi, ki že imajo nek talent in željo po ustvarjanju. In prej kot začnejo z izražanjem tega talenta, bolje je. Ustvarjalno vzdušje in umetnost lahko precej pripomoreta k kasnejšemu oblikovanju osebnosti. Odraščanje z umetnostjo in preko umetnosti, po mojem mnenju, vodi v zrelost tudi v nadaljnjem življenju,« je svoj pogled na projekt MKC Hiše mladih predstavila Nika Černigoj, sicer udeleženka prvega Bit&Beat projekta v Vipavskem Križu.

Prva izvedba je bila namreč leta 2010, ko sta Nika Božič in Jani Cigoj na povabilo mladinskega centra razstavljala v kriški galeriji, v naslednjih letih pa je Vipavski Križ doživel še mnogo fotografskih srečanj, likovnih izražanj, zvočno inštalacijo, blog zapise, poezijo, haikuje, kiparske stvaritve in še kaj bi se našlo.

Udeleženke bodo svojimi likovnimi izdelki lahko sodelovale na letošnji regijski likovni razstavi, ki jo organizira Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, pod naslovom Glasba je moje vesolje, Abstrakcija.

Tokrat so svoje talente in ustvarjalnost na ogled postavile: Elena Gaberšček, Neža Bizjak, Sara Stevanović, Lina Bensa, Lara Brankovič, Pia Curk, Julija Červ, Ana Rustja, Vita Štrukelj, Pia Ravnikar, Laura Vitežnik in Lucija Fučak.

Odprtje razstave je pospremil izvrstni glasbeni nastop domače glasbenice Mojce Bence na kitari.

Mladinski kulturni center Hiša Mladih Ajdovščina se ob tej priložnosti zahvaljuje Turističnemu društvu Vipavski Križ, ki vsako leto znova poskrbi za pogostitev otvoritvenega dogodka. Hvala za podporo in zaupanje. Zahvala gre seveda mentorici mag. Niki Černigoj za strokovnost in izvrstno izvedbo enodnevnih ekstemporov s končno razstavo.

Hvala vsem udeleženkam, v želji, da se še kdaj srečamo. Galerija Hiša mladih, ki vsak mesec postreže z novo razstavo, namreč ponuja nadaljnjo možnost izražanja, druženja in sodelovanja tako posameznikov, kot skupin.

MKC Hiša mladih Ajdovščina

Oglejte si tudi