Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Listi z roba

24. septembra 2015, je bila v Pilonovi galeriji v Ajdovščini predstavljena knjiga Listi z roba s pomenljivim podnaslovom kaj sta si pisala Izidor Cankar in Veno Pilon (in marsikaj o tem, kar sta zamolčala). Ideja za nastanek knjige se je pred leti porodila prav v Ajdovščini.
Že iz podnaslova omenjenega dela izvemo, da knjiga prinaša izbrana pisma iz korespondence med našim domačim slikarjem, ilustratorjem, grafikom, fotografom in scenaristom Venom Pilonom ter pisateljem, umetnostnim zgodovinarjem, urednikom, prevajalcem, diplomatom Izidorjem Cankarjem.

Začetek prijateljevanja med njima sega v konec leta 1949. Za božič so se namreč v Parizu srečali Veno Pilon, Izidor Cankar ter France Mihelič. Med umetniki različnih kovov so se spletle prijateljske vezi, ki so se čez leta med Venom Pilonom in Izidorjem Cankarjem ohranjale tudi preko pisem.

Celotno korespondenco hrani Pilonova galerija.

Na predstavitvi smo lahko prisluhnili dolgoletni  direktorici omenjene ustanove Ireni Mislej, ki je knjigi napisala spremno besedo. V njej predstavi Pilonovo življenje v Parizu, njegov odnos do domovine ter sodelovanje pri celovečernem filmu Na svoji zemlji, h kateremu ga je povabil predvojni pariški prijatelj Ciril Kosmač. Za to priliko se je vrnil v Ljubljano, jo vzljubil in hotel v Sloveniji kar ostati, pridružila naj bi se mu še žena in sin. Žena mu preselitev odreče in Pilon se vrne v Pariz,  stik z domovino pa ohranja tudi preko pisem z Izidorjem Cankarjem.

Na predstavitvi smo prisluhnili tudi Alenki Puhar, avtorici druge spremne besede knjige Listi z roba. Predstavila nam je čas, v katerem je korespondenca nastajala.

Listi z roba so izšli pri založbi Mladinska knjiga,  v zbirki Kultura, v Lavričevi knjižnici si jo že lahko izposodite.

Marija Bajc, Lavričeva knjižnica Ajdovščina.
Del iz knjige:

Ljubljana, 3. Februarja 1950

Dragi Veno!

Še enkrat se Vam iz srca zahvaljujem za premnoge usluge, ki ste mi jih storili v Parizu. Malešu sem barvo oddal, kakor ste želeli, bil je srečen, da jo je dobil. Pozdravite Miheliča in mu povejte, da sem njegova naročila izpolnil isti dan, ko sem prišel. Tudi sem govoril s Šijancem, ki je obljubil, da se bo brigal za Majerjevo zbirko slik.

To je vse, kar je bilo meni naročeno. In sedaj takoj prošnja za nekatere stvari, ki jih nujno potrebujemo, in sicer:

1 kg najboljšega firneža za lakiranje slik

Po 1 tubo bele, črne, rjave barve (biksa) za čevlje

2 izvoda Reinachove knjige Apollo

fotografija Luca Van Leyden: Loth et ses filles, Louvre

¾ kg toaletnega papirja

¼ kg serviet, papirnatih

10 šivank za stroj Singer

3 klopčiče dobrega motvoza (špage)

10 pol pergamentnega papirja

lotion (za lase) marke PAULIA (Mihelič ve zanjo)

volne za krpanje sive, rjave in beige barve

Vse to je dovoljeno izvažati. Potrebovali  bi še:

1 kg kave

¼ kg čaja

½ kg popra v zrnu

a ne vem, ali smete polsati še onetre, prosim!

F. S. Finžgar, ki zdaj okreva po operaciji, prosi nekaj dobre katoliške literature, ki bi jo dal prevesti za Mohorjevo družbo in torej mora biti poljudna. To naj bi bila povest ali več novel ali razprava v obsegu kakih 100 mohorskih strani. Če bi bil original predolg, bi se v prevodu morda dal skrajšati.

Ne zamerite, da Vas še z doma nadlegujem, kakor sem Vas nadlegoval v Parizu, in kadar mi kaj

pošljete, ne pozabite pisati, koliko sem se zadolžil.

Srčno pozdravljam Vašo družino, Vas in Miheliča.

Vdani Vam

                                                                        Izidor  Cankar

(Cankar, I.: Listi z roba. – Ljubljana : Mladinska knjiga, 2015, str. 31-32)

Oglejte si tudi