Logo MojaObčina.si
DANES
33°C
20°C
JUTRI
33°C
19°C
Oceni objavo

Likovni extempore Bit&beat v Vipavskem Križu

V petek, 31. maja, je ekipa mladih z mentorico Silvo Karim, preživela navdihujoč in ustvarjalen dan v Vipavskem Križu, na že 14. likovnem extemporu Bit&beat. Dogodek že tradicionalno poteka pod okriljem dveh organizatorjev, Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih Ajdovščina in Javnega sklada za kulturne dejavnosti, izpostava Ajdovščina. 

Likovni extempore je dogodek, ki mladim nudi priložnosti raziskovati in razvijati svoje umetniške talente izven šolskih klopi. Je čas, ko lahko preizkušajo nove tehnike in pristope, eksperimentirajo in se učijo od izkušenih likovnih umetnikov, kot tudi drug od drugega. 

Letošnji Bit&beat je potekal pod mentorstvom Silve Karim, likovne umetnice, ki svoja dela razstavlja na domačih in tujih tleh, za svoja umetniška dela pa je prejela številne nagrade in priznanja, tudi z mednarodnih extemporov. Umetnica je za letošnji izziv izbrala temo ornament, ki sovpada tudi s temo letošnjega regijskega likovnega razpisa JSKD-a. Mladi so vir navdiha črpali iz del avstrijskega arhitekta in slikarja Friedensreicha Hundertwasserja, ki je v arhitekturi in slikarstvu razvil poseben “ornament”, brez ravnih linij in z veliko barv. Zanimivost njegovih del je prav posebna skrb, ki jo je namenjal depriviligiranim zgradbam in stavbam, kot so čistilne naprave in javne toalete, ki jim je s svojo tehniko ornamenta vliv življenje in jih postavil na zemljevid turističnih atrakcij. 

Osem mladih iz lokalnega okolja se je prepustilo prostemu ustvarjanju, v prijetnem ambientu galerije Vipavskega Križa. Dogodku je prisostvovala tudi likovna umetnica Polona Kunaver Ličen, ki je kot mentorica spremljala svoji dve dijakinji. Še isti dan smo skupaj z mladimi postavili umetniško razstavo in jo za javnost odprli ob 16. uri.

Kulturni program otvoritve je povezovala Tonja Ferjančič, vodja MKC-ja, ki je zbrane nagovorila in mlade motivirala k nadaljnjemu ustvarjanju in likovnemu izražanju. Za glasbeno spremljavo je poskrbel bobnar in tolkalec Gal Furlan. Mladi so nato predstavili svoja razstavljena dela in zanje prejeli priznanja. Na razstavo so postavljena umetniška dela Anje Plesničar, Anje Kariž, Marie Stoyanove, Ljubice Jancheve, Ane Batistič, Leje Slokar, Anike Vodopivec in Lee Kobal.

Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo gospe Silvi Karim, ki je pripomogla k uspešni izvedbi likovnega extempora, za strokovno vodstvo in toplo mentoriranje mladih umetniških upov. Zahvaljujemo se tudi sodelavcem, brez katerih dogodek ne bi bil že vrsto let tako uspešen - Turističnemu društvu Vipavski Križ za dolgoletno gostoljubje, JSKD OI Ajdovščina za idejno in tehnično podporo ter Galu za glasbeni vložek. 

Zahvaljujemo pa se tudi mladim, za izkazano zanimanje in zaupanje v naše mladinske programe. Upamo, da se zopet vidimo - mogoče naslednje leto na 15. obletnici Bit&Beat-a, mogoče pa v Galeriji Hiše mladih, ko boste postavljali svojo avtorsko umetniško razstavo. 

Razstava v Vipavskem Križu bo odprta vse do 22. junija 2024, lepo vabljeni k ogledu!
Oglejte si tudi