Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Lepi uspehi učencev ajdovske glasbene šole

Zaključilo se je letošnje tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG) in tudi tokrat lahko poročamo o izjemnih uspehih ajdovskih učencev. Bliža se še nekaj mednarodnih tekmovanj, ko bodo naši predstavniki spet ponesli v svet veliko ime našega malega vetrovnega mesta in Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina.

Od konca februarja do sredine marca je v okolici Ljubljane in v Zasavju potekalo 52. tekmovanje mladih glasbenikov Republike Slovenije – TEMSIG. Letos so Glasbeno šolo Vinka Vodopivca Ajdovščina zastopale štiri mlade mojstrice črno-belih tipk: pianistki Anika Trošt in Karmen Koren sta nastopili skupaj v klavirskem duu, Zala Fabčič in Špela Troha pa sta tekmovali vsaka v svoji kategoriji s harmoniko. Vse so se s tekmovanja vrnile z lepimi priznanji: Anika Trošt in Karmen Koren pod mentorstvom Divne Jandrić sta v 1. a kategoriji prejeli 92 točk in srebrno plaketo, ob tem pa sta prejeli še posebno priznanje za izredno interpretacijo skladbe Veselica Igorja Dekleve. Zala Fabčič iz razreda učiteljice Karmen Krapež je v 1. a kategoriji prejela 95 točk in zlato plaketo, Špela Troha pa je nastopila v 1. b kategoriji in za 93 točk prejela srebrno plaketo. Njena mentorica je Sabina Dmitrović Trifković.

Ob tekmovalnih uspehih seveda v glasbeni šoli nikakor ne pozabljamo na skrb, da bi pri učencih (in njihovih domačih) rasla ljubezen do umetnosti in glasbe ter čut za lepoto. Zato smo letos še posebej veseli vseh priložnosti, ko v našo dvorano prihajajo imenitni glasbeni gostje. V februarju smo tako gostili harmonikarja Andraža Malgaja, mlade trobilce primorskih glasbenih šol ter članice in člane Orkestra slovenske vojske. V marcu se je lepo število naših učencev in učiteljev udeležilo koncerta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v Kulturnem domu Nova Gorica, v šolski dvorani pa sta v okviru cikla GM Oder nastopili harfistka Zarja Javh Dobernik in flavtistka Ajda Kričaj.

Še posebej smo se 17. marca razveselili koncerta treh nekdanjih učenk – pianistk Lare in Nike Gorše ter flavtistke Katarine Lozar. Dekleta nadaljujejo šolanje v Ljubljani – Lara in Nika na Akademiji za glasbo, Katarina pa obiskuje Konservatorij za glasbo in balet. Večer je bil glasbeno pester in izvedbe znanih in manj znanih del so bile vrhunske; hkrati pa je bilo srečanje prav čustveno, saj se ob takih priložnostih še močneje zavemo, kako čas beži. Misli nam uhajajo v preteklost, ko so te tri mlade dame nizale uspehe še pod okriljem naše glasbene šole. Zdaj so na njihovih mestih mlajši talenti, a tudi ti nezadržno rastejo … Zato je vsaka pomlad tudi čas, ko v glasbeno šolo vabimo nove junakinje in junake, ki so pripravljeni na tisto pravo prijateljstvo z glasbo. Če ste med njimi, vam sporočamo, da bo vpis potekal v začetku maja. Če vas glasba kliče, ji odgovorite in se nam pridružite!

Katarina Vidmar, foto osebni arhivi mentoric

Oglejte si tudi