Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Lavričeva knjižnica obvešča

Zaradi uvedbe sodobnega načina izposoje in inventure bo osrednja knjižnica konec marca zaprta.

Osrednja knjižnica v Ajdovščini bo od vključno srede, 22. marca do vključno sobote, 1. aprila, zaprta. Vrata bo znova odprla v ponedeljek, 3. aprila. Enote Vipava, Podnanos in Dobravlje bodo v tem času odprte po rednem urniku – tu si boste lahko izposodili gradivo in ga tudi vrnili; seveda le tam izposojeno, nikakor ne tistega iz osrednje knjižnice,

Kot zagotovo veste, je Lavričeva knjižnica konec leta 2016 s pomočjo Občine Ajdovščina nabavila notranji knjigomat za izposojo in zunanji knjigomat za 24-urno vračanje gradiva v osrednji knjižnici v Ajdovščini. Nabavljene so bile tudi nalepke z radijskim čipom – RFID in izpeljani manjše preureditve v prostoru.

Zunanji knjigomat za 24-urno vračanje bo omogočil vračilo gradiva tudi tedaj, ko bo knjižnica zaprta. Gradivo boste na knjigomat vrnili seveda tudi tedaj, ko bo knjižnica odprta - s tem boste imeli proste roke za lažje iskanje drugih knjig.

Oba knjigomata sta inštalirana, nova tehnologija RFID je preizkušena in testirana.

Da bi pridobitev začeli uporabljati, je potrebno vse gradivo opremiti z nalepkami s čipi RFID, sicer ga knjigomatne bo prepoznal. Takšnega knjižnega in neknjižnega gradiva (cd, dvd in drugo) je okoli 90.000 enot – na vsako bo treba nalepiti nalepko z radijskim čipom in jo konvertirati, da jo knjigomat prepozna kot gradivo osrednje knjižnice.

Sočasno z opremljanjem gradiva bomo izpeljali tudi popolno inventuro fonda, ki ga hrani knjižnica.

Knjige si bo mogoče na notranjem knjigomatu izposoditi takoj po prehodu na RFID, torej 3. aprila. Zunanji knjigomat za vračanje pa bo začel obratovati v sredo 3. maja.

Namreč – med uporabniki na mesec kroži okoli 13.000 enot gradiva. Izposojenega gradiva, ki ni opremljeno s čipom, knjigomat ne bi prepoznal kot lastnine naše knjižnice, zato ga ne bo hotel sprejeti ali ga izposoditi. Zato bo treba pred konverzijo izposojene knjigevrniti še »po starem«, pri pultu. Zaposleni jih bodo takoj opremili z nalepko in postavili na polico.

Da bi bilo gradivo – tudi tisto v obtoku – čimprej opremljeno, bomo začasno omejili tudi možnost podaljševanja izposojenega gradiva največ še za 1 izposojni rok. Člane prosimo, da to upoštevate, saj bo le tako gradivo hitreje na voljo tudi drugim!

Da bi zaposleni v roku opravili to veliko delo, smo z opremljanjem gradiva že začeli. V času ko knjižnica ne bo obratovala, bomo k delu pristopili vsi zaposleni. V ta namen smo si izposodili dodatne delovne postaje, prenosne računalnike in čitalce.

Od jeseni smo izpeljali tudi že obsežen odpis neaktualnega knjižnega gradiva – s tem smo zagotovili aktualizacij gradiva, dodaten prostor na policah, manj gradiva za konverzijo in manjše stroške (nesmiselno bi bilo opremiti gradivo, ki bi čez nekaj mesecev dali v odpis).

Artur Lipovž, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Oglejte si tudi