Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Ipavska na Češkem dvakrat zlata

Prvi vikend junija 2023 se je Komorni zbor Ipavska iz Vipave, ki ga še peto sezono uspešno vodi Damjana Vončina, udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja Songs of Olomouc, ki se je na Češkem odvijalo letos že petdesetič.

Tekmovanja se je udeležilo kar 42 različnih zborov, ki so tekmovali v večih kategorijah. Ipavska je tekmovala v kategoriji sakralna glasba in kategoriji mešani zbori. Zborovodkinja Damjana Vončina je pripravila zanimiv in raznolik program, ki je zajemal skladbe od renesanse do sodobnosti, tuja in slovenska dela. Mednarodno strokovno komisijo pa so prepričali s doživetimi interpretacijami, čistim zborovskim zvokom in zanimivim programom. V obeh kategorijah so osvojili zlato priznanje, v kategoriji sakralna glasba so bili zmagovalci kategorije in prejeli še posebno nagrado za odlično izvedbo skladbe slovenske skladateljice Tadeje Vulc O Sapientia. S tem so se uvrstili na zaključni Grand Prix, na katerem je nastopilo le šest izbranih zborov izmed vseh 42-ih. Predstavili so se še enkrat pred polno dvorano Moravske filharmonije v središču Olomouca. Komisija je bila tokrat razširjena, saj so jo poleg izbrane strokovne komisije sestavljali tudi dirigenti zborov, ki se niso uvrstili na finalni nastop. Komorni zbor Ipavska se je v finalu predstavil še s tremi skladbami (kar dve sta bili slovenskih skladateljev, Andrej Makor in Samo Vovk). Mešano komisijo so Ipavci prepričali do te mere, da so pevci z Damjano Vončina osvojili skupno drugo mesto. Zmagali so mladi pevci otroškega zbora Kajetán.

»Neizmerno sem vesela, ker so se pevci na odru sposobni koncentrirati tako močno, da pokažejo vse, kar je bilo na vseh vajah izdelano, in še kanček več, kar jim pokažem med samim nastopom. Fino je, ko se med samim nastopom na odru zgodi čarovnija med pevci in zborovodjem in nastane tudi kaj, kar na vseh vajah ne uspe. Fokus so imeli na meni in na mojih rokah. Dihali smo kot eden in Slovenijo predstavili kot zares odličen zborovski narod,« je povedala zborovodkinja Ipavske po končanem tekmovanju.

Za Ipavsko opisani uspeh predstavlja potrditev, da so v petih sezonah zgradili odnos in medsebojno zaupanje, ki je vredno zlata, pohval in nadaljevanja. Očitno ustvarjajo glasbo, ki ji mednarodni strokovnjaki zborovske glasbe priznavajo visoko kvaliteto in umetniško vrednost.

»Na tekmovanje smo se odpravili z velikimi upi in pričakovanji. Sam potek tekmovanja je bil precej naporen, saj so bili vsi tekmovalni nastopi, vključno s finalom, v istem dnevu. Rezultata smo se zelo razveselili, saj je plod trdega in vztrajnega dela in, seveda, dobro izbranega programa naše Damjane. Ipavci že kujemo nove plane in projekte, katerih se zelo veselimo,« zaključuje predsednik društva Mitja Sajovic.

Do konca sezone pevke in pevce čaka še sodelovanje z Ljubljanskimi madrigalisti, snemanje skladbe, ki jo je lansko leto zanje napisal Samo Vovk in nastop na Nanosu. V jeseni pa jih čakajo novi izzivi in koncertni nastopi.

Anja Rupnik, foto Dejan Fabčič

Oglejte si tudi