JUTRI
24°C
12°C
ČET.
20°C
13°C
Oceni objavo

Križev pot družin na Školu nad Ajdovščino

Križev pot je ljudska pobožnost v spomin na Jezusovo pot s križem. Med križarskimi vojnami in pozneje so to obliko pobožnosti prenesli v Evropo, širili so jo zlasti frančiškani. Na vzpetinah blizu mest so bile razvrščene posamezne postaje, pozneje so podobe s križi nameščali tudi v cerkvah in na samostanskih hodnikih. Pobožnost križevega pota po naših cerkvah opravljamo v postu, navadno ob petkih in nedeljah.

Že tradicionalno smo na drugo postno nedeljo imeli to pobožnost na Školu, na priljubljeni sprehajalni planoti nad Ajdovščino. Letos smo bili povabljeni verniki iz celotne Vipavske dekanije  s posebnim namenom, da se ob molitvi pridružimo svetovnemu srečanju družin 2022 pod geslom 'Družinska ljubezen - poklicanost in pot do svetosti'. O svetosti poročenih papež Frančišek med drugim pravi: »Zakonca, ki se ljubita in si pripadata, dobro govorita drug o drugem in skušata pokazati dobre strani sozakonca, onkraj njegovih šibkosti  in napak ... Ni treba, da je ljubezen popolna, da bi jo cenili. Ljubezen sobiva tudi v nepopolnosti. Zato naj se dan nikoli ne konča, ne da bi v družini dosegli mir.  In kako naj dosežem mir? Ali moram poklekniti? Ne! Stori samo majhno dejanje, nekaj malega in spet bo v družini sloga.«


Greh je bil na križu premagan, zato od križa dalje ljubimo na nov način. In prav ta nov način nas bo napravil boljše kot posameznike, pa tudi povezane v občestvih.

Želimo si, da bi nas tudi v prihodnje take in podobne priložnosti povezovale in nas vodile k bolj dejavni ljubezni, veselju in miru.

Niko Ličen

Oglejte si tudi