Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Energetsko učinkovitejši in varčnejši

Po energetsko učinkoviti menjavi stavbnega pohištva in razsvetljave v občinski stavbi je na vrsti še urejanje nove kotlovnice.

Občinsko stavbo se je doslej ogrevalo iz šolske kotlovnice, ki je bila urejena v nekdanji stavbi 3 OŠ Danila Lokarja ter je ogrevala še stavbo, v kateri delujeta center za socialno delo in zavod za zaposlovanje. Ogrevalni sistem na nafto je bil potraten, precej toplote se je izgubljalo na poti do končnih porabnikov.   

V pritličju občinske stavbe nastaja nova kotlovnica, kjer bo urejena toplotna črpalka, za dogrevanje pa bo iz Gregorčičeve ulice pripeljan plin. V skupni sistem bo vključen tudi objekt centra za socialno delo in zavoda za zaposlovanje, zmogljivost pa bo dovolj velika še za priključitev stavbe stare občine, ko bo prenovljena. Naložbo v vrednosti dobrih 42 tisoč evrov si bodo razdelile Občina Ajdovščina (25.600 evrov), CSD (10.500 evrov) in ZRZS (6.000 evrov), ki si bodo po enakem ključu delile tudi stroške. Pričakujejo pa bistveno nižje stroške, saj bo prihranek energije velik, ker bo nov sistem energetsko bistveno bolj učinkovit od starega.

Precej bomo prihranili pri elektriki tudi z varčnimi lučmi in učinkovitejšim stavbnim pohištvom. V letošnjem letu je namreč občina, skladno z načrtom energetske sanacije, zamenjala še preostala okna in vrata na južni fasadi občinske stavbe, varčnejša pa je tudi nova razsvetljava po pisarnah.

sh

Oglejte si tudi