Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Sanjski stroj

Ustvarjalnost in inovativnost sta besedi, ki ju v zadnjem času omenja vsak. Gre za kompetenci, ki bosta ključni pri našem nadaljnjem razvoju. Zato je razvoj teh kompetenc nujen že pri mladih, na vseh stopnjah izobraževalnega sistema.

To potrebo so zaznali že v Belgiji leta 2008, ko so ustanovili pobudo MyMachine. Namen iniciative je spodbujanje ustvarjalnosti v izobraževanju. V okviru pobude MyMachine prihaja do povezovanja vseh stopenj izobraževanja in industrije, kar omogoča uresničitev idej otrok – izdelava njihovih sanjskih strojev. MyMachine ponuja rešitev za vse tiste otroke, ki imajo nešteto idej, ki pa običajno niso uresničene. Omogoča, da ideje mladih izumiteljev (otroci v vrtcu ali v osnovnih šolah) s pomočjo študentov, dijakov in podjetij postanejo resničnost.

V Sloveniji se je pobudi kot partner v začetku leta 2014 pridružil Inštitut 'Jožef Stefan'. Na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina želimo v okviru projekta MLIN – 'Spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi' in v sodelovanju z Institutom 'Jožef Stefan' otrokom z območja LAS Vipavska dolina omogočiti sodelovanje v pobudi Mymachine in snovanju njihovega sanjskega stroja.

S tem namenom smo vzpostavili sodelovanje z osnovnimi šolami. Skupaj z njimi smo pripravili metodologijo, ki omogoča izvedbo prvega koraka. Pobudi so se pridružile štiri osnovne šole: OŠ Dobravlje, OŠ Col, OŠ Otlica in OŠ Draga Bajca Vipava. Nekatere šole so že izpeljale prvi korak. Učenci prve triade so že narisali svoj sanjski stroj.

V naslednjem koraku bodo učenci predstavili svoj sanjski stroj študentom oz. skupini študentov višjih šol ali fakultet. Ti bodo ustvarili načrte in oblikovali rešitve, na podlagi katerih bo sanjski stroj izdelan. Najboljšo rešitev, torej tisto, ki idejo najbolje zajame, bodo otroci/izumitelji izbrali sami. V načrtu bo natančno predviden potreben material in postopek izdelave. Študenti bodo postavljeni v vlogo vodje projektov, ki bodo morali upoštevati ustvarjalnost idej in izvedbene omejitve hkrati.

V zadnjem delu cikla pa bo prišlo do izdelave sanjskega stroja, kar se odvija na naravoslovno-tehniških srednjih šolah. Dijaki bodo stroj izdelali na podlagi načrta, ki so ga izdelali študenti fakultet. Ob tem pa jim bodo s strokovnim svetovanjem, zagotovitvijo orodij, prostorov za delo ali z materialnimi sredstvi pomagali industrijski partnerji. Aktivnosti bomo zaključili s skupno razstavo skic, načrtov, maket in sanjskih strojev v mesecu maju.

Oglejte si tudi