Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

Županovo vino 2018 je pinela

V hotelu Gold Club v Ajdovščini je 19. aprila potekala zaključna prireditev letošnjega občinskega vinskega ocenjevanja. Župan Tadej Beočanin je vinarjem, ki so za svoja vina dobili najvišje ocene, podelil listine odličnosti, nazadnje pa je še razglasil županovo vino za leto 2018. To je postala pinela letnika 2017 s posestva Ferjančič s Planine.
Na letošnje ocenjevanje se je odzvalo kar 18 vinarjev iz 10 vinorodnih krajev ajdovske občine, z rekordnim številom vzorcev. Kot je dejala predsednica ocenjevalne komisije Tamara Rusjan, je imela sedemčlanska komisija zahtevno nalogo – oceniti kar 65 vzorcev, ki so bili vsi po vrsti zelo dobri in nekateri tudi vrhunski. »Letnik 2017 je bil zahteven, toda vidi se, da je bilo veliko postorjenega že v vinogradu in so vinarji pridelek v kleti še nadgradili in na ocenjevanje poslali najboljše,« je povedala Rusjanova.

Nato je župan Beočanin podelil listine odličnosti, ki so jih prejeli Tomaž Božič, Planina, za pinelo 2017, Jožko Černigoj, Lokavec, za zelen 2017, Posestvo Štokelj, Planina, za Planto belo 2016, Franc Kodele, Budanje, za rose 2017, Bogdan Čehovin, Gaberje, za malvazijo in sauvignon 2017, Peter Stegovec, Brje, za barbero 2016 in Tresso rdečo 2015, Peter Ferjančič, Planina, pa za pinelo 2017, zelen 2017 in merlot 2015.

Kot je povedala direktorica Hotela Gold Club Marjana Remiaš, vina z listinami odličnosti v restavraciji uvrščajo na vinsko karto, kar se pozna tudi pri večji prodaji. Sicer pa bodo vina z listinami odličnosti skozi leto pokušali tudi gostje občinskih prireditev, medtem ko je županovo vino namenjeno za protokolarno darilo županovim gostom. Tako so vipavska vina že potovala na Japonsko, Kitajsko, Rusijo in druge države in pripomogla k kar nekaj večjim poslom z vinom. Župan je tudi na kratko obrazložil izbor Ferjančičeve pinele za županovo vino – namreč, da lahko letos z eno od avtohtonih sort še dodatno opozori na posebnosti vipavskih vin in Vipavske doline.

Letošnja zaključna prireditev je bila zanimiva tudi zato, ker so se vinski izbranci družili z oljčnim oljem pridelovalcev z območja občine Ajdovščina. Sajenje oljk se zelo hitro širi, vendar je oljkarjev za občinsko ocenjevanje še premalo. Tokrat se jih je svojimi izdelki predstavilo šest, vsi pa se lahko pohvalijo z zlatimi medaljami z letošnjih ocenjevanj (Maslina Split, Noćnjak Zadar, Oljka Šempas). Ledino sta z oljkami v Plačah orala Mojca in Iztok Trošt, ki imata več kot 400 dreves. Urška in Janez Capuder tržita olje pod blagovno znamko Ortaona, imata 350 dreves. V Vrtovinu gojita oljke še Nataša in Simon Rupnik, ki imata 250 dreves. Prav toliko oljk ima v Skriljah družina Podgornik, olje pa tržijo pod blagovno znamko Skrlin. V Batujah ima svoje oljčne nasade družina Ličen, Tomaž Kandus pa na Ustjah, kjer pa je težko priti do primernih leg za širitev nasadov.

Za glasbeni predah je poskrbela najstniška skupinica, ki si je nadela ime Temeljni postopki oživljanja (Tina Bolko, Patrik Kobal in Radoš Bone).

Oglejte si tudi