Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

V Skriljah se vedno nekaj dogaja

V lanskem letu smo spoznali kako in kaj je potrebno postoriti, če želimo pridobiti dobro in kvalitetno žganje. Letos smo to nadgradili in pridobljeno znanje prenesli v prakso. Pridelovalci so prinesli svoje letošnje vzorce in sledil je razgovor o kriterijih za prepoznavanje kvalitete žganja ter potrebna degustacija, ki jo je vodila Milena Štolfa, univ. dipl. inž. agr. iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica .
Vsi udeleženci delavnice so degustirali vse posamezne vzorce in predstavili svoja zaznavanja ter poglede glede na lastne izkušnje, ki jih je komentirala vodja delavnice. Ob zaključku delavnice so  bili vsi udeleženci soglasni, da je tak način dela potreben in veliko prispeva k izboljšanju kvalitete žganja. Poleg tega so predlagali, da se v prihodnjem letu ponovno srečamo in preverimo, kako napreduje kvaliteta našega žganja .

Druga delavnica je bila namenjena potrebni negi vina v tem obdobju, ki smo jo zaključili s pokušino vin. Delavnico je vodila Tamara Rusjan, univ.dipl. inž. agr. iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Najprej smo prisluhnili teoretičnim in izkustvenim načelom, ki so se nanašala na  potrebna dela in naloge vinarjev v tem obdobju zorenja vina. Skozi razpravo je bilo zaznati močan interes naši vinarjev po novem znanju in uveljavljenih metodah ter načinu dela.

S pokušino vin smo želeli doseči prepoznavanje kvalitete posamezni vzorcev vin. Ugotovili smo, da je večina vin ustreznih in bi jih lahko brez zadrege postavili na prodajne police. Posamezniki, pa bodo morali svoje delo na tem področju še nadgraditi, če bodo želeli doseči želeno in potrebno kvaliteto.

Ob koncu pokušine vin  nam je vodja predstavila še vzorce vin s tipičnimi napakami, ki se lahko primerijo vsakemu vinarju, če ni dovolj osredotočen na dogajanje v kleti. Naši vinarji so se temeljito seznanili z njimi. Poseben interes pa so pokazali pri ukrepih za odpravljanje nezaželenih in nepredvidenih napak. Istočasno pa je bilo iz razgovora zaznati, da imajo na tem področju kar nekaj znanja in tudi izkušenj, ki pripomorejo k temu, da do teh napak ne pride prepogosto in praviloma le izjemoma.

Ob koncu naj dodamo, da sta Krajevna skupnost Skrilje in Društvo Prijateljev Mladine Skrilje v novembru in decembru pripravili kar osem delavnic in z njimi pokrili – lahko bi dejali – kar vse interese krajanov,  za kar jim gre vsa zahvala. Istočasno  se v imenu udeležencev delavnic zahvaljujemo gospe Mileni Štolfa ter gospe Tamari Rusjan, ki sta delavnici vodili  ter gospe Andreji Škvarč, koordinatorki obeh delavni.

 

Jože  BIZJAK

Oglejte si tudi