Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Lavričeva knjižnica Ajdovščina odpira Knjižnico semen

Konec februarja pripravljamo v Lavričevi knjižnici nov projekt, ki bo tokrat ne-knjižne narave in temelji na izposoji ter izmenjavi zelenjavnih semen. Pobudnica in nosilka projekta je Goriška knjižnica Franceta Bevka, ki je prvo knjižnico semen v slovenskih splošnih knjižnicah odprla pred dvema letoma. Odločili smo se, da bomo temu zgledu sledili tudi mi, saj gre za dober projekt, ki vzpostavlja pomen pridelave in ohranjanja domačih ter avtohtonih vrst semen, lokalno pridelavo hrane in biotsko pestrost. Izposoja in izmenjava semen sta v ameriških knjižnicah prisotna že več kot dvajset let, v skladu z izobraževalno vlogo knjižnic pa se selita tudi k nam in imatavedno večji terboljši odziv.

V Lavričevi knjižnici bomo priredili zbiralni dan v petek, 25. februarja. Na ta dan lepo vabimo vse, ki želite podariti del svojih doma pridelanih semen, da nam jih prinesete. Od ponedeljka, 28. februarja dalje, pa bo mogoče zbrana semena tudi izposojati.

Pa poglejmo, kako bo Knjižnica semen izgledala v praksi. Če imate doma vzgojena semena in bi jih želeli podariti v Knjižnico semen, jih boste lahko prinesli v Lavričevo knjižnico. Tam jih boste s pomočjo vaše knjižnične izkaznice in aplikacije, ki so jo v ta namen skupaj s podjetjem Ekosplet razvili v Goriški knjižnici, vnesli v sistem. Aplikacija je zelo enostavna za uporabo in vas bo vodila ves čas vašega vnašanja. Semena boste položili v za to namenjene vrečke in jih postavili v posebne predale.

Zelo enostavno poteka tudi izposoja semen. Želeno vrsto semen boste poiskali v za to namenjeni omari v knjižnici in si jo računalniško izposodili. Semena boste doma posejali in iz rastline, ki bo zrasla, pridelali nova, del teh novih semen pa boste vrnili v bazo Knjižnice semen. Zavedamo se, da vam lahko pridelava novih semen ne bo uspela, zato aplikacija omogoča, da pri njihovem vračanju označite tudi to možnost. Na vsako knjižnično izkaznico si boste lahko dnevno izposodili tri vrečke semen, v eni sezoni pa 10 vrečk.

Več informacij boste našli v knjižnici, kjer vam bomo z veseljem pomagali pri izposoji ali vnašanju novih semen. Na voljo bo tudi brošura Knjižnice semen, v kateri boste našli navodila za uporabo aplikacije in druge koristne informacije.

Vloga splošnih knjižnic se zelo spreminja, svojim uporabnikom ponujamo vedno več različnih kulturnih, izobraževalnih in informativnih dejavnosti. Pri tem pa ne pozabljamo na našo primarno vlogo in poslanstvo, ki je vzpodbujanje branja in bralne pismenosti, zato vabljeni v Lavričevo knjižnico v Knjižnico semen in po dobro knjigo!

Franka Koren

Oglejte si tudi