Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Spoznavanje poklicev na dogodku Mladi in Castra

Na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina teče že poldrugo leto od začetka izvajanja projekta z naslovom 'Spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi' ali na kratko MLIN. Omenjen projekt LAS se izvaja s pomočjo sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (ukrep LEADER) v okviru podukrepa 19.2 'Podpora za izvajanje operacij v okviru strategije lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost'.

Namen projekta 'Spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi' je spodbuditi otroke in mladostnike na celotnem območju LAS Vipavska dolina k razvijanju ustvarjalnosti in inovativnosti ter veščin podjetnosti in drugih znanj.

Ena izmed glavnih aktivnosti projekta je potekala zadnji teden v septembru letošnjega leta. Od 20. pa vse do 27. septembra se je odvijal dogodek Mladi in Castra, katerega glavni namen je bil spodbujanje podjetnosti med mladimi. Z izvedbo dogodka Mladi in Castra smo zasledovali cilj lažje poklicne orientacije med osnovnošolci na območju občin Ajdovščina in Vipava. Učenci osmih in devetih razredov iz vseh šestih osnovnih šol so se preizkušali v raznovrstnih poklicih, spoznavali so različna področja dela in ajdovsko gospodarstvo. Vse to z namenom čim bolj nazornega prikaza poklicev v praktičnem smislu. Zavedamo se namreč, da izbira poklica ni lahka odločitev, hkrati pa verjamemo, da dogodki kot je bil Mladi in Castra prispevajo k temu, da je vsaj za nekatere izmed udeležencev izbira poklicne poti nekoliko lažja.

Vsekakor je pomembno, da se o poklicih z učenci pogovarjamo, a vendar menimo, da je izkustvo tisto, ki otrokom pomaga, da se seznanijo in bolje razumejo delovne procese in različna delovna okolja, s katerimi se bodo v prihodnosti dnevno srečevali. Prav te praktične izkušnje pri otrocih spodbujajo domišljijo in radovednost ter razvijajo občutek samozavesti.

Osrednji dogodek je bil razdeljen na dva dela in dve prizorišči. Prvo od prizorišč dogajanja se je nahajalo v prostorih Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina, kjer so se v šestih podjetniških kulisah odvijale izkustvene delavnice različnih poklicev oziroma področij dela.

Učenci so imeli možnost spoznati področja mehatronike, strojništva, elektrotehnike in računalništva, gastronomije in živilstva, oblikovanja tekstila in modnega oblikovanja, področja komunikacije z mediji ter arhitekture in urbanizma. Zaradi varnosti smo obiske skoraj 280 učencev razporedili skozi celoten teden. Vsak dan nas je obiskala ena izmed šol, in sicer so nas obiskali devetošolci iz Osnovne šole Draga Bajca Vipava, Osnovne šole Dobravlje, Osnovne šole Šturje, Osnovne šole Col, Osnovne šole Otlica in osmošolci iz Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina.

Učenci so bili razdeljeni na manjše skupine, kjer so se najprej preizkusili v elementih sobe pobega. S pomočjo reševanja izzivov in ugank so prišli do 'ključa', ki odpira vrata v podjetniški svet. Sledil je ogled kratkih video posnetkov z navdihujočimi zgodbami šestih lokalnih uspešnih podjetnikov oziroma predstavnikov posameznih področij. Podjetniške zgodbe o začetkih, uspehih in izzivih so predstavili Janko Bačar, Tine Tomažič, Jan Šraml, Martina Lavrenčič, Sandi Škvarč ter Anita Lozar in Matej Pelicon. Posnetke si lahko ogledate na Youtube kanalu Regijske razvojne agencije ROD.

»Povej mi in slišal bom, pokaži mi in videl bom, dovoli, da sam naredim in naučil se bom.« (Konfucij)

Zgornji rek je bil vodilo za izvedbo dogodka tako, da so bili vključeni vsi učenci. Nekateri so prvič v življenju sedli za šivalni stroj in si izdelali svoj nahrbtnik, drugi so se preizkusili v lotanju in izdelali svoj dirkalnik. Spet tretji so se preizkusili v okraševanju piškotov in izdelovanju dekoracij za torte ter se naučili pripraviti namizni pogrinjek. Učenci so raziskovali mini-CNC stroj in se seznanili z izdelavo kovinske vrtavke od izrisa do končne izdelave. Poslušali so moč zvoka s pomočjo vibracijskih sredstev, uspešno izstrelili raketo na vodni pogon, se spoznali s 3D konstruiranjem in CAD programsko opremo ter 3D tiskalnikom. Za fotografije in prispevek v šolskem glasilu oziroma na šolski spletni strani pa je poskrbela skupina novinarjev, ki je pridno beležila dogajanje, tako v sliki, kot tudi zvoku in besedi.

Na drugem prizorišču dogajanja so se otroci podali na tematsko izobraževalni arhitekturni sprehod po obnovljenem Lavričevem trgu v središču Ajdovščine in tako na igriv način spoznali poklic arhitekta. Tekom delavnice so s sodobnimi metodami učenja z izkušnjo spoznavali razvoj kritičnega in ustvarjalnega mišljenja. Raziskovali so prostor skozi oči arhitekta. Zatem je sledila še delavnica, v kateri so se pomerili v poznavanju lokalnega okolja in podjetij. Obiskali so tudi 'Garažo', nov mentorski program, kjer bodo lahko učenci tretje triade osnovne šole in dijaki pod vodstvom mentorjev spoznavali veščine elektrotehnike, strojništva, fizike, kemije in drugih znanosti.

Odzivi učencev so bili zelo pozitivni, zato na Regijski razvojni agenciji ROD Ajdovščina snujemo naslednje projektne aktivnosti na temo podjetništva. Za učence srednjih šol pripravljamo 'Startup vikend', ki se bo odvil prav kmalu.

Naj dodamo, da se na pobudo Regijske razvojne agencije ROD vse od leta 2002, s krajšimi presledki, uspešno izvajajo podjetniški krožki na Osnovni šoli Dobravlje. Mladi podjetniki so se udeleževali medregionalnih podjetniških forumov ter dosegali najvišje rezultate in se uvrščali na državni vseslovenski podjetniški forum. V šolskem letu 2016/2017 smo podjetniške krožke ponovno začeli izvajati in sicer na OŠ Danila Lokarja Ajdovščina in OŠ Šturje, leto kasneje pa še na OŠ Col in OŠ Draga Bajca Vipava. Učenci svoje podjetniške ideje razvijajo in jih vsako leto prijavljajo na vseslovensko tekmovanje za najboljšo podjetniško idejo mladih POPRI. Že vrsto let se otroci pod našim mentorstvom uvršajo v finale tekmovanja POPRI, kjer skupno vsako leto tekmuje okrog 400 otrok. Zadnja leta pa se njihove podjetniške ideje uvrščajo v sam slovenski vrh. Otroci se radi udeležujejo podjetniškega krožka, ker tam razvijajo inovativne in kreativne ideje, oblikujejo svoje poslovne modele, se pripravljajo in udeležujejo različnih podjetniških tekmovanj ter navezujejo stike z zunanjim, zaresnim poslovnim svetom. Iniciativa za projekt 'MLIN' je prišla iz Regijske razvojne agencije ROD Ajdovščina, ki kot vodilni partner LAS Vipavska dolina v več aktivnostih sodeluje z različnimi inštitucijami na našem območju. Že prej razpršeno delo smo nadgradili in združili v celotni projekt. Upravni odbor LAS Vipavska dolina je prepoznal pomembnost tematike in potrebo po dodatnem razvoju znanj in sinergij ter projektni predlog potrdil.

Več o samem projektu 'Spodbujanje ustvarjalnega in inovativnega razmišljanja med mladimi' si lahko preberete tudi na spletni strani www.las-vipavskadolina.si ali na Facebook strani LAS Vipavska dolina.

Oglejte si tudi