Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
30°C
20°C
JUTRI
32°C
20°C
Deli

Life protivetrni pas iz več kot tisoč listavcev

V sklopu projekta LIFE ViVaCCAdapt (LIFE15 CCA/SI/000070) je Občina Ajdovščina na Ajdovskem polju zasadila vzorčen protivetrni pas. Ukrep je namenjen lokalnemu kmetijstvu, kot možen način prilagoditve kmetovanja na vse bolj pereče negativne posledice podnebnih sprememb. Protivetrni pasovi med drugim varujejo rodovitno prst pred burjo in preprečujejo prekomerno izhlapevanje vode iz odprtih kmetijskih površin.

Vzorčni protivetrni pas je sestavljen iz različnih dreves vrst in grmovnic in se razteza na 1500 m2, 300 m dolžine in 5 m širine. Skupaj je zasajenih 1011 sadik listnatih dreves, od tega 174 sadik črne jelše (Alnus glutinosa), 154 poljskega bresta (Ulmus carpinifolia), 230 belega gabra (Carpinus betulus), 209 poljskega javorja (Acer campestre), 58 češnje (Prunus avium), 129 ostrolistnega javorja (Acer platanoides), 57 hrasta dob (Quercus robur). Sadike so različne višine od 40 do 250 cm in so posajene v različnih kombinacijah. Poleg sadik drevja je posajenih tudi 152 grmovnic: 38 sadik navadne kaline (Ligustrum vulgare), 38 navadnega češmina (Berberis vulgaris), 38 dobrovite (Viburnum lantana) in 38 rdečega drena (Cornus sanguinea). Tudi grmovnice so različnih višin od 40 do 80 cm.

Sadike dreves in grmovnic so posajene na mestu, kjer so že bili protivetrni zaščitni pasovi (iz časa melioracij). Sadike različnih višin so posajene v več različnih kombinacijah z namenom preizkušnje in ugotovitve najučinkovitejše možne variante s stališča varovanja prsti pred vetrom ter najhitrejše rasti. Zasaditev je zasnoval Mitja Turk iz Zavod za gozdove Slovenije, samo sadnjo pa je vodil Vojko Černigoj iz SGG Tolmin, Ajdovščina. Verjamemo pa, da se bodo novih zelenih protivetrnih pasov zagotovo razveselili tudi črnočeli srakoper in druge tam živeče živali.

Delovna skupina LIFE ViVaCCAdapt iz Ajdovščine

»Operacija se delno sofinancira iz programa LIFE za obdobje 2014-2020, podprograma za podnebne ukrepe, prednostnega področja prilagajanje podnebnim spremembam, št. projekta LIFE15 CCA/SI/000070 – LIFE ViVaCCAdapt«.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi