Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Krožek z Goč obeležil dan vode

Ljudska univerza Ajdovščina je nadgradila delo študijskega krožka z Goč z vsebinami v okviru projekta Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju 2022/2023. Projekt je namenjen zainteresirani širši javnosti, ključnim deležnikom ter vsem, ki vas na tak ali drugačen način skrbijo podnebne spremembe in njihove posledice na življenje ljudi.

Ob svetovnem dnevu vode, ki ga obeležujemo 22. marca, se je študijski krožek, ki poteka na Gočah odpravil na spoznavanje reke Vipave. Zbrali smo se v Dolenjah ob rokavu, kjer so nas pričakali sodelavci projekta VIPava, dr. Jana Laganis z Zavoda RS za varstvo narave, OE Nova Gorica (ZRSVN), in Tomaž Remžgar ter Katarina Košir z Zavoda za ribištvo Slovenije (ZZRS).

Predstavili so nam aktivnosti projekta in pomen varovanja vodnih habitatov. Sprehodili smo se od novo urejenega stranskega rokava reke Vipave pri Dolenjah, po Učni poti ob reki Vipavi skozi vas Dolenje, preko Napoleonovega mostu do preoblikovane pregrade v bližini Novakovega mlina. Stranski rokav Vipave pri vasi Dolenje je izredno pomembno bivališče za ribje mladice. Na poti smo občudovali naravo, pritoke s poudarkom na ogroženih rastlinskih in živalskih vrstah, ki prebivajo na območju reke Vipave. Poudarek je bil tudi na invazivne tujerodne vrste rastlin, ki predstavljajo eno izmed največjih groženj biotski raznovrstnosti.

Ob Napoleonovem mostu smo se seznanili s prvo informativno tablo in med potjo še z logotipom vidre, ki nas usmerja po učni poti. Ker se vzgoja začne pri najmlajših in ker je voda pomembna za vse nas, je prav, da vsi, tako otroci kot odrasli, spremenimo način uporabe in ravnanje z vodo v vsakdanjem življenju. Čudovito popoldne ob reki Vipavi nas je napolnilo z žuborenjem vode.

Ljudska univerza Ajdovščina je tisti dan obeležila tudi z dopoldanskim ogledom, s skupino stalnih pohodnikov Aktivno druženje vasi in s skupino mladih iz programa PUM-O. Aktivnosti so bile za udeležence brezplačne, saj so bile sofinancirane iz več virov: Ministrstva za okolje in prostor s sredstvi Sklada za podnebne spremembe (naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj) ter projekta Ukrepi za ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih živalskih vrst in habitatov v Vipavski dolini – Projekt VIPava (naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj).

Vsem izvajalcem se zahvaljujemo za koristno in prijetno druženje!

Anja Godnič

Oglejte si tudi