DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Dobrodelnost je presežek srca

V Društvu upokojencev Ajdovščina je na pobudo predsednice Metke Marušič vzklila ideja, da se s prireditvijo zbere sredstva za pomoč invalidu v stiski.
Dobrodelnost - soočamo se s pojmom, kateremu v osnovi ne vemo točnega pomena. Slovar slovenskega knjižnega jezika pravi: »opravljanje, izkazovanje dobrih del, dejanj«, vendar je dobrodelnost veliko več. To je prvinska realizacija sočutja, kar ljudi dela ljudi, je pomoč ljudem v stiski z najboljšimi nameni. Nekateri štejejo dobrodelnost za privilegij, toda dobrodelnost je več kot samo to, je presežek srca, pravijo člani in članice  DSP Zarja, ki so se potrudili z nastopi in organizacijo prireditve. Že PZ Večernica pod vodstvom Mirana Rustja  je odpela tri lepe pesmice. Vanda Žvanut in Milena Kuder sta se prisotnih v dvorani dotaknili z svojimi besedami, ki jih zapisujeta. Vandine - kot nežen ljubeč pogled na svet okoli nas in prijetne odnose do soljudi. Milena se je raznežila z ljubeznijo do vnuka, domovine, narave.

Na vprašanje, kaj dela, je veliki skladatelj Mozart nekoč odgovoril: »Iščem note, ki se imajo rade!« Če bi vprašali člane Tamburaškega orkestra Danica iz Dobravelj, »zakaj svoj prosti čas namenjajo tamburicam«, bi v en glas odgovorili: »To je priložnost za druženje z ljudmi, ki imajo radi glasbo!« In to prelepo glasbo z veseljem podelijo z drugimi, zato so se prijazno odzvali vabilu, njihovi usklajeni toni so prijetno božali ušesa poslušavcev.

Ana Žgavec in Alma Makovec Švagelj sta z svojo predstavitvijo igrice 'O kruhu', nasmejali vse prisotne.

Dobrodelnost je vrednota, ki nam je prirojena ali je pridobimo z vzgojo in okolico v kateri bivamo. To ni le trenutek ali enkratna akcija, ampak vseživljenjski proces. Pomembno je, da se te vrednote zavedajo že otroci in predvsem mladi, za katere pravimo, da na njih svet stoji. Tako je voditeljica prireditve Milojka Dobovšek na oder povabila tri mlade Lokavčane, ki so tudi člani Pritrkovalcev - Eva Braz, Anej Babič in Stane Lokar so z zvoki, trobente, pozavne in harmonike navdušili vse prisotne v dvorani.

1/9

DPS ZARJA

Oktet Castrum

Tamburaški orkester DANICA

ŽEPZ Večernica

Ana Žgavec in Alma Makovec Švagelj

Metka Marušič

VANDA ŽVANUT

Milena Kuder

Milojka Dobovšek

»Prijaznost, srčnost in dobrodelnost gospodov iz Okteta Castrum je dobro poznana v Vipavski dolini. Z veseljem se odzovejo povabilom na nastope, praznovanja in tudi tekmovanja. Prijetno jih je poslušati, ko po zaključku nastopov ubrano zapojejo melodijo na željo poslušalcev,« je voditeljica napovedala pevce.

Prireditev je dosegla svoj namen, zbrana sredstva so pripomogla k nakupu baterije za invalidski voziček, obogatila pa je tudi vse nastopajoče in prisotne v dvorani, ki so drobcen delček prispevali za sočloveka.

Nevenka in Milojka, foto Angel in Nevenka Vidmar

Oglejte si tudi