JUTRI
24°C
12°C
ČET.
20°C
13°C
Oceni objavo

Danilo Lokar in velika vojna

Lavričeva knjižnica Ajdovščina vabi v torek, 20. oktobra ob 18.30, na odprtje razstave Danilo Lokar in velika vojna. Avtorica razstave je Ivana Slamič.

V ajdovski zapuščini pisatelja DANILA LOKARJA je ohranjeno pravo bogastvo: njegova knjižnica je v spominski sobi v Lokarjevi galeriji (v pisateljevi hiši), preštevilni dokumenti, rokopisi, osnutki za literarna dela, izrezki iz časopisov, ki govorijo o tem, kaj ga je najbolj zanimalo, pisma in korespondenca pa zahtevajo natančno urejanje.

V času spominjanja na veliko vojno predstavljamo pisma, ki so jih Lokarju na Dunaj in v Furlanijo, kjer je bil vojaški zdravnik, pisali starši, bratje in sestra v letih od 1914 do novembra 1918. Iz njih veje življenje v zaledju fronte in front, Ajdovščina, preplavljena z množicami vojaštva in beguncev, z revščino in upanjem, da se bo zlo vojne vendarle enkrat končalo.

Ob pismih bomo spoznali tudi roman Leto osemnajsto. Pisma, dopisnice, razglednice in zalepke bomo razstavili, lahko pa jih boste tudi prebrali v prepisu IVANE SLAMIČ, ki pripravlja razstavo Danilo Lokar in velika vojna.
Vabljeni.
Lavričeva knjižnica


Oglejte si tudi