Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Vsako leto se število starejših veča. Starejša kot sto let pa je Marija Bradač edina v občini Žužemberk.

Marija Bradač doma iz Trebče vasi je 1. decembra dopolnila 103 leta. Čeprav je bilo življenje težko, je še relativno zdrava in bistrega uma. Pogovor z njo pa je prijeten in zgodovinsko zanimiv.
Marijo smo člani društva upokojencev Dvor in krajevnega  odbora rdečega križa Dvor, obiskali v domu starejših, v Dravljah pri Ljubljani, kjer zanjo zgledno skrbi. Sobo v prvem nadstropju deli s sostanovalko in se dobro razumeta. Čeprav ima nekoliko domotožja,  je vesela, saj jo hčerka redno obiskuje, ker  stanuje v neposredni bližini doma. Obiskujejo pa jo tudi sinova, številčni vnuki in pravnuki. V programu društva upokojencev imamo zapisano, da starejše člane društva  obiščemo vsaj enkrat letno, oziroma pred novim letom. Ker  ima Bradačeva rojstni dan v decembru, smo  jo tokrat obiskali teden po tem in ji voščili za rojstni dan in ji zaželeli veliko zdravja v prihajajočem letu.

Iz Dvora smo se v Ljubljano odpeljali dopoldan. V dom smo prispeli ob pol desetih. Tam nas je sprejela hčerka Zlata z možem Vinkom in sin Žan. Pospremili so nas do slavljenke, kjer smo ji voščili, izročili šopek  in  skromni darili. Za tem nas je popeljala z dvigalom v jedilnico, v pritličju. Na pogrnjeni mizi nas je že čakal prigrizek. Prijazna kuhar in natakar sta  nas pozdravila ter  prinesla še pijačo. Kasneje sta nam postregla še s kavico in okusno slaščico iz njihove kuhinje. Ugotovili smo, da tu pripravljajo okusno hrano, kar je potrdila tudi oskrbovanka doma, slavljenka Marija. Razvil se je pogovor in čas je hitro tekel a morali smo se posloviti.

Ob slovesu smo ji še enkrat stisnili roko, se zahvalili za postrežbo, ji zaželeli še vrsto tet v zdravju in srečno v novem letu. Obljubili smo ji, da se prihodnje leto ponovno srečamo.

 

Dušan  Mikec       

Oglejte si tudi