Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

NAGRADA OBČINSTVA ZA VERIŽNI EKSPERIMENT 2013

Z namenom izdelati člen za verižni eksperiment 2013 so v decembru 2012 pljunili v roke Aljaž Grabner, Beno Učakar, Tilen Tehovnik in Luka Kolar pod mentorstvom Zvonke Cencelj in Tine Rus Rozina. Idej za izdelavo ni manjkalo, uresničitev idej pa je bila trši oreh. Izdelava eksperimenta z imenom IZUMRTJE DINOZAVROV je trajala šest mesecev.
Za projekt so učenci potrebovali znanje tehnike, obdelave gradiv kovin, umetnih mas in lesa, dodali pa nekaj fizikalnih pojavov. Namen člena je bil spraviti kovinsko kroglico s premerom 2 cm od leve na desno stran člena na čim bolj izviren in zanimiv način.

Opis naše naprave

Dinozavri so izumrli vretenčarji, ki so na Zemlji kraljevali več kot 100 milijonov let. Neleteči dinozavri so izumrli konec krede, pred 65 milijoni let. Danes jih poznamo po fosilnih in nefosilnih ostankih.

Njihovo izumrtje je povzročil padec asteroida, ki je sprožil številne posledice na Zemlji, kot so vulkani, kisel dež, potresi … Nato so Zemlji zavladali ljudje. Naša naprava na višini 120 cm in širini 60 cm prikazuje to starodavno dogajanje. Sestavljena je večinoma iz lesa, pa tudi iz plastike, kovine in lepila.

Eksperiment se začne tako, da ujamemo kroglico v plastičen lonček, ki je pritrjen na stranico naprave. Kroglica zaradi svoje mase in hitrosti steče po labirintu, kjer zadane v štiri lahke viseče krogle. Te poženejo dinozavra, ki sproži dve reakciji. Najprej se vklopi stikalo, ki prižge svetilko, nato pa dinozaver spodrine žogico, ki spodbije držalo, ki predstavlja asteroid. To sproži vulkan in hkrati preko škripca privzdigne dvigalo z žogico, ki se ji pri tem poveča potencialna energija. Žogica svojo pot nadaljuje in pri tem sproži zvonec, nato pa naš eksperiment zapusti po tunelu.

Predstavitev delovanja celotne verige je potekala 1. junija 2013 na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Dogodek je potekal že devetič zapovrstjo. Strokovna komisija in občinstvo sta najbolj kvalitetnim in izvirnim elementom Verižnega eksperimenta podelila nagrade in pohvale. 

Nagrado občinstva je dobila ekipa Osnovne šole Vransko-Tabor za eksperiment IZUMRTJE DINOZAVROV, na kar smo zelo ponosni.

 

Mentorici Tina Rus Rozina in Zvonka Cencelj

Oglejte si tudi