Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
26°C
11°C
Oceni objavo

ZZP: »Centralizem je pot v revščino!«

V soboto, 7. junija, je v Vipavi potekal že 14. kongres naše največje deželne stranke. Od ustanovitve leta 1992 pa do danes je stranka prehodila uspešno pot edine izvenparlamentarne stranke v samostojni Sloveniji, ki se je udeležila vseh lokalnih in državnozborskih volitev. ZZP je stranka, ki je ves čas prisotna v občinskih svetih primorskih občin in je pravzaprav svojevrsten fenomen na politični sceni Slovenije.

Primorska ima svojo himno, Vstajenje Primorske. Časi pa so prelomni in usodni. Zveza za Primorsko se je zato odločila in na začetku kongresa predstavila še drugi deželni simbol - zastavo in grb bodoče Dežele Primorske. Zastavo je ob navdušenju skoraj sto udeležencev kongresa slovesno razvil dosedanji predsednik ZZP Pavle Gregorčič. Stranka tako zaostruje pritisk in še odločneje zahteva decentralizacijo države in pravično delitev javnega denarja po tretjinah med občine, dežele in državo.

Regionalizem in decentralizacija države ostaja za Zvezo za Primorsko - ZZP osrednja programska iztočnica. Zaradi vsak dan bolj izrazite centralizacije države je za prebivalstvo izven osrednje ljubljanske regije to daleč najbolj zaskrbljujoč problem. ZZP zahteva, da se zaradi zgodovinskih, kulturnih, gospodarskih in narodno obrambnih razlogov na področju Primorske v njenih zgodovinskih mejah ustanovi AVTONOMNA DEŽELA PRIMORSKA s posebnim statusom v okviru Republike Slovenije. Samo enotna in dovolj močna Dežela Primorska bo lahko odgovorila na izzive časa in bo pravi sogovornik sosednji Deželi Furlaniji Julijski krajini in Istrski županiji, ter bo kot taka garancija za dolgoročno preživetje slovenskega naroda na njegovi zahodni meji.

Zveza za Primorsko je na kongresu izvolila tudi novo vodstvo. Po petih mandatih in desetih letih vodenja stranke sta se poslovila predsednik stranke Pavel Gregorčič in glavni tajnik Aleksander Lemut. Vodenje stranke pa prevzema  Danijel Božič, sicer župan Občine Komen. Nova glavna tajnica je Karmen Gerbec iz Šempetra, ki še utrjuje prisotnost žensk v najožjem vodstvu stranke. Aleksander Lemut iz Ajdovščine pa prevzema vodenje Strateško – programskega sveta stranke.

ZZP se julijskih predčasnih državnozborskih volitev ne bo udeležila. Po temeljiti analizi programov starih in novih političnih strank ugotavljajo, da v Sloveniji ni politične stranke, ki bi imela v svojem programu decentralizacijo in skladen razvoj države. S podporo takšnim strankam pa bi ZZP pravzaprav zanikala svoj program. Aktivno pa se pripravljajo na oktobrske lokalne volitve. Volivcem bodo tokrat ponudili liste kandidatov v vseh primorskih občinah, številne kandidate za župane, med drugim tudi v občini Ajdovščina.        

dr. Boris Kovač

Oglejte si tudi