Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
PON.
19°C
10°C
Oceni objavo

RAZKOŠJE POTI USTVARJA NOVE TURISTIČNE PRILOŽNOSTI V OBČINI TRŽIČ

Turizem je v Tržiču prepoznan kot ena najpomembnejših razvojnih priložnosti občine. V obdobju 2010 – 2014 so bili ustvarjeni pogoji za njegov razvoj, izvedene so bile dejavnosti in storitve, ki so v javnem interesu, ponudnikom turističnih storitev pa je bila zagotovljena pomoč pri promociji turistične ponudbe.

Tržiški turizem je dobil celostno grafično podobo, ki služi promociji in trženju turizma ter večji prepoznavnosti prostora, ki ga pokriva pod sloganom: Tržič. Razkošje poti. Izberi svojo. Turistom in obiskovalcem Tržiča je od lanske pomladi na voljo prvi turistični vodnik z zemljevidom Po Tržiču in okolici, ki združuje skoraj vse, kar je v Tržiču vredno ogleda. Med temi biseri je nedvomno Dovžanova soteska, ki poleg razgledne poti in številnih dogodkov, izvedenih v RIS Dolina, skriva še veliko razvojnega potenciala. Veliko priložnosti za nadaljnji razvoj turizma na podeželju predstavlja Rožnovenska pot, ki je zaživela na območju tržiške in radovljiške občine in se od bazilike Marije Pomagaj na Brezjah vije preko gozdov in travnikov do cerkve sv. Jakoba v Lešah, cerkve sv. Neže na Brezjah pri Tržiču in do Kovorja. Spomladi oživijo kolesarske in druge tematske poti pod Storžičem, ki so skupen projekt občin Kranj, Naklo, Tržič, Preddvor in Šenčur in se vijejo pod južnimi obronki te prelepe gore.

Lanska, krajša kopalna sezona na Gorenjski plaži nakazuje, da si veliko obiska lahko obetamo v tem sodobno opremljenem večnamenskem kompleksu, ki poleg bazenov vabi s pestro ponudbo kulturno-glasbenega programa v amfiteatru.

V letu 2014 beležimo 10.712 registriranih obiskovalcev naravne in kulturne dediščine ter razstav. Turistično promocijski in informacijski center Tržič je lani obiskalo dobrih 1.400 Tržičanov in nekaj več kot sto obiskovalcev iz drugih krajev Slovenije, med stopetdesetimi tujimi gosti pa prednjačijo Avstrijci, Nemci in Francozi. Galerijo atrij in Tržiški muzej, ki je lani odprl Slovenski smučarski muzej in prenovljeno čevljarsko zbirko, je lani obiskalo dobrih 7.200 obiskovalcev, pri čemer beležimo skoraj 50% porast obiskovalcev glede na leto 2013. Zadovoljiv je tudi obisk RIS Doline in spominske sobe Mauthausen, kjer pa so številke nekoliko nižje od predhodnega leta, kar gre pripisati žledolomu in slabim vremenskim razmeram v poletni turistični sezoni.

Lani je bilo v Občini Tržič beleženih skoraj 5.500 nočitev, povprečno pa se gostje zadržijo v naših krajih 2,3 dneva. Število nočitev je v porastu in se je v zadnji dveh letih podvojilo zaradi novih nastanitvenih kapacitet v občini.

Občina Tržič podjetja in posameznike dodatno spodbuja k razvoju turizma in povečanju prenočitvenih kapacitet z razpisom za gospodarstvo, ki ga bo objavila konec marca, ko župan, mag. Borut Sajovic načrtuje tudi srečanje z vsemi turističnimi ponudniki.

V letu 2015 je v načrtu dokončanje turistično obarvane spletne strani in image kataloga Tržiča, ureditev dodatnih kolesarskih, turno kolesarskih poti po občini in posodobitev že obstoječih tematskih poti, projektiranje vstopne točke v Dovžanovo sotesko, izdelava projekta upravljanja taborišča Ljubelj in številni drugi projekti.

Cilj razvoja turizma v Občini Tržič v obdobju 2015 – 2018 je nedvomno razvoj občine v prepoznano turistično destinacijo. Zato je potrebno oblikovati celostno podobo destinacije z vsemi podpornimi orodji, oblikovanje turističnih produktov, ki bodo sledili sloganu „Razkošje poti. Izberi svojo,“ obnova turistične infrastrukture, ki bo privlačna za turiste in nenazadnje enotni marketinški pristop trženja destinacije vseh ponudnikov turističnih storitev.

Povečan obisk v Tržiškem muzeju in povečano število nočitev v preteklih letih dokazujeta, da je tržiški turizem na pravi poti. Vlaganje v infrastrukturo, kot je Gorenjska plaža, koča na Zelenici, brezplačen internet za potrebe turistov v starem mestnem jedru, turistični vodnik in drugo potrjujejo, da je s tem, kar je dobro, potrebno nadaljevati. Ob letošnji 70. obletnici osvoboditve taborišča veliko stavimo na razstavo Mathausen, glede na to, da sta prenovljena čevljarska in smučarska razstava v muzeju odlično sprejeti. Urediti želimo imago katalog, prenoviti spletno oglaševanje in začeti načrtovati vhod v Dovžanovo sotesko s počivališčem, ob Gorenjski plaži pa bomo postavili stebriček za počivališče za avtodome. Pri naših občanih želimo spodbuditi še več sobodajalstva, prav tako pa se spogledujemo s članstvom v Geoparku Karavanke, če bo možno, želimo zgraditi geološki muzej z naslovom Carniola,“ niza načrte za razvoj turizma župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Letni plan turizma v Občini Tržič predvideva tudi dodatno zaposlitev strokovnega sodelavca, ki bo pokrival izključno vsebinsko pripravo in vodenje projektov tako domačih kot tistih, podkrepljenih z evropskim denarjem, pomoč pri trženju, promociji in organizaciji dogodkov, sodelovanje s Turističnim društvom Tržič in aktivnosti v mednarodnem sodelovanju.

 

Oglejte si tudi