Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

REŠEVANJE IZ GLOBIN

V sklopu izobraževanja gasilcev na področju varovanja in reševanja iz višin, ter globin ,je PGD Tržič organiziral skupno učno vajo s pripadniki DGRS Tržič. Tokratna tema vaje je bila reševanje ponesrečenca iz globine v urbanem okolju.

 

Pretekli dogodki intervencij reševanja iz globin na območju pristojnosti PGD Tržič, so nas zaradi številnih napak vzpodbudili k izboljšanju intervencijskih postopkov, izključno zaradi povečanja varnosti reševalcev in ponesrečencev.

Varnost je ključnega pomena. Zato je usposabljanje in usklajevanje postopkov reševanja ob tovrstnih dogodkih obvezno za vse, ki se zavedajo pomena tovrstne problematike.

 

V tokratni vaji so bili uporabljeni elementi : spuščanja v globino, oskrba ponesrečenca, dvigovanja ponesrečenca iz globine, izdelava sidrišča z višjim vpetjem, prenos in transport ponesrečenca. Vsi elementi so se izvajali v oteženih okoliščinah kot so: slaba vidljivost (mrak), nižje temperature, posredovanje v rečni strugi.

 Po končani vaji so se vsi sodelujoči zbrali in analizirali zastavljene cilje vaje :

 

  • Preveriti pripravljenost obeh enot za posredovanje ob tovrstnih dogodkih

  • Preveriti usklajenost vodenja med obema enotama

  • Preveriti tehnično opremljenost obeh enot in njihovo medsebojno dopolnjevanje

  • Preveriti in dopolniti postopke alarmiranja ob tovrstnih nesrečah

  • Preveriti zmožnost sodelovanja obeh enot

Skupni zaključek analize je pokazal, da so bili vsi cilji vaje doseženi.

Odpraviti pa bo potrebno ne logične postopke alarmiranja ( najbližje enote niso alarmirane), kar ogroža življenja ponesrečencev .

Prav tako osvestiti pristojne na nivoju GZ Tržič in občine Tržič za povečanje pozornosti in podpore prostovoljcem, ki so pripravljeni reševati življenja so občanom 24 ur na dan 365 dni v letu.

Oglejte si tudi