Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

DANES ODPRTJE POTI TREH ZVONOV IN ZAKLJUČEK PROJEKTA UČNE POTI GORENJSKE

Občina Tržič in Občina Naklo sta danes dopoldne v Rokovnjaškem taboru v osrčju gozdov Udin boršta pripravili novinarsko konferenco "UČNE POTI GORENJSKE – UDIN BORŠT”. Na njej so župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, podžupan Občine Naklo Albin Golba in vodja projekta mag. Mojca Aljančič predstavili projekt in izvedene aktivnosti, ki so potekale od spomladi 2013.
Operacija ''Učne poti Gorenjske – Udin boršt'' je bila sicer namenjeno okrepitvi predstavljanja naravnih in podeželskih znamenitosti širšega območja Udin boršta, s tem pa spodbuditvi oz. promociji razvoja sonaravnega turizma, rekreacije ter regionalno pomembnega naravoslovnega izobraževanja na njegovem širšem območju. Vrednost projekta, ki znaša 183.000 EUR (z DDV), delno financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt se izvaja v okviru Operativnega program krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete: Razvoj regij; prednostne usmeritve: Regionalni razvojni programi.« V okviru partnerskega projekta ''Učne poti Gorenjske – Udin boršt'', se je v letih 2013 in 2014 z vzpostavitvijo opreme in infrastrukture za obiskovalce tega območja, turistično-naravoslovnimi dogodki in novimi promocijsko-izobraževalnimi gradivi in orodji (spletna stran, promocijske zloženke…), želelo predstaviti in aktivirati širok nabor možnosti za aktivno doživljanje narave in podeželja na območju Udin boršta z okolico. Le-te predstavljajo priložnost za razvoj sonaravnega turizma, rekreacije ter regionalno pomembnega naravoslovnega izobraževanja. Udin boršt, ki leži v osrčju Gorenjske, je zaradi svojih naravnih, podeželskih in kulturnih znamenitosti zagotovo edinstveno območje. Tukajšnje jame, vrtače, slepa dolina in kraški izviri so tudi po mnenju strokovnjakov najbolj značilen primer konglomeratnega krasa v Sloveniji. Zaradi takega površja je Udin boršt ostal največje območje nižinskega gozda v osrednji Sloveniji. Vasi, ki se z vseh strani ''zaraščajo'' v njegove terase in gozdove, skrivajo bogato dediščino podeželske arhitekture, praznikov, domačih obrti in običajev. V operaciji je prišlo na območju Udin boršta prvič do dejanskega razvojnega sodelovanja dveh občin (od treh, ki si delijo to območje) preko občinskih meja. Prav tako je pomembno, da so poleg občin aktivno, tudi s svojimi pobudami, sodelovala številna lokalna društva in organizacije, šole, pa tudi posamezniki in področni strokovnjaki.

Zelo zanimiva je tudi 150-letna dediščina rokovnjačev oz. rokovnjaštva, kompleksnega zgodovinskega in socialnega pojava iz 18. in 19. stoletja. Do danes je rokovnjaštvo pridobilo veliko romantičnega in dramatičnega pridiha, prav v gozdovih Udin boršta pa so rokovnjači imeli enega najmočnejših središč oz. oporišč na Slovenskem.  Udin boršt ima že dolgo posebno mesto pri domačinih iz občin Naklo, Tržič in Kranj, ki si ga delijo. Pomeni jim obširna ''zelena'' pljuča, kamor hodijo na sprehode ali kakšno drugo rekreacijo ter uživati sveže in hladnejše okolje v vročih poletnih mesecih. Gozdne lokacije, kot je ''rokovnjaška'' točka Pod Krivo jelko v osrčju Udin boršta, so po zaslugi prizadevnih lokalnih društev (npr. KTD Pod krivo jelko) tudi edinstveni kraji za srečevanje prijateljev.

Navkljub omenjenemu so bile te znamenitosti zaradi pomanjkanja informativnih gradiv in turistične opreme zunanjim obiskovalcem še precej nepoznane, kar je škoda, saj naravna in kulturna dediščina območja ponuja dobre možnosti za razvoj sonaravnega turizma, rekreacije ter regionalno pomembnega naravoslovnega izobraževanja.

Danes popoldne bo v KS Sebenje zaključna prireditev projetka "UČNE POTI GORENJSKE - UDIN BORŠT" in odprtje "POTI TREH ZVONOV". Ob 16. uri se začne vaški sejem lokalnih izdelkov na stojnicah, ob 17. uri ste vabljeni na pohod po "Poti treh zvonov", ob 19.30 bo svečan zaključek projekta s predstavitvijo izvedenega projekta, kulturnim programom in govori županov Občine Tržič in Občine Naklo, potem pa sledi druženje z zabavnim programom. Za obilico dobrot bodo poskrbele vaške žene.

Oglejte si tudi