Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
10°C
PON.
21°C
11°C
Oceni objavo

Kolesarji, previdno naokrog

Do sobote, 28.4.2012, poteka preventivna akcija Kolesarji, prvidno naokrog, katere cilj je  zmanjšati število umrlih in hudo poškodovanih kolesarjev ter povečati uporabo čelade v naseljih. 

Slovenija se po deležu umrlih kolesarjev v prometnih nesrečah po podatkih iz leta 2010 uvršča na zadnji dve mesti. Kolesarji so udeleženi v 2 odstotkih vseh prometnih nesreč v Sloveniji, pri nesrečah s smrtnim izidom jih je 7 odstotkov in pri nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami 13 odstotkov. V zadnjih dveh letih se je zgodilo 2500 nesreč v katerih so bili udeleženi kolesarji. Lani je umrlo 14 kolesarjev. Najbolj izpostavljeni so kolesarji med 51 in 60 let in tisti stari nad 60 let.

 

Zakaj smo kolesarji bolj ranljivi udeleženci cestnega prometa?

Ker si prostor v prometu delimo še z ostalimi udeleženci in smo po statistiičnih podatkih udeleženi kar v 2% vseh prometnih nesreč v Sloveniji, pri nesrečah s smrtnim izidom 7% in pri nesrečah s hudimi poškodbami smo udeleženi v 13%. Zato morajo vozniki motornih vozil bolj paziti in imajo večjo odgovornost. Izzivi sodobnega časa kažejo, da se bo to v naslednjih letih in desetletjih število kolesarjev na cestah, zlasti v mestih,  zagotovo  povečevalo, s tem pa se bodo povečale tudi možnosti nastanka prometnih nesreč kolesarjev.

Čemu  preventivno opozarjanje?
Tako kolesarji kot tudi drugi vozniki imajo pravico do vožnje na naših cestah – vendar bi včasih morali med vožnjo večkrat pomisliti en na drugega in se medseboj spoštovati. Zato svetujemo kolesarjem:
-        Bodite vidni. Vozite v pravi razdalji od robnika, nosite svetla in odsevna oblačila ter vedno imejte prižgane luči ob slabem vremenu in v temi. Uporabljaj kolesarsko čelado.
-        Predhodno nakažite drugim voznikom svoje ravnanje. Vedno nakažite smer preden speljete, zaviraš ali spremeniš smer.
-        Med parkiranimi vozili vozite naravnost, ne vijugaj med njimi.
-        Ne prevozite rdeče luči.
-        Ne kolesarite na pločnikih.
-        Ne vozite v nasprotno smer v enosmerni ulici, razen v primerih, ko je to dovoljeno (z znakom za kolesarje).
-        Ne vozite čez prehode, ki so namenjeni samo za pešce.

Voznikom motornih vozil pa svetujemo, da:
-        Predvidevajte nenadne premike kolesarjev, predvsem v vetrovnem vremenu in na slabih cestnih površinah.
-        Pazite na kolesarje na notranji strani pri zavijanju na desno.
-        Preden odprete vrata avtomobila, poglejte, da ne prihaja kolesar.
-        Bodite pozorni na kolesarje, ki zavijajo levo.
-        Ne vozite preblizu kolesarjev, pusti jim dovolj prostora – vsaj za polovico širine avtomobila.
-        Ne zaslepite kolesarjev z dolgimi žarometi. Uporabljajte zasenčene žaromete, tako kot bi pri srečanju z drugim motornim vozilom.
-        Ne vznemirjajte se, ko se kolesarji oddaljujejo od robnika – morajo se izogibati jaškov in vdrtin ter morajo biti vidni, ko se iz stranske ulice približujejo križišču.

Ukrepajmo za svojo varnost!

 

Preventivno akcijo bo Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ponovil med 11. in 16. junijem.

Oglejte si tudi