Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Pripravili smo razstavo o Pohorju v Centru Kope

V soboto, 6. 12. 2014, je Občina Mislinja otvorila večnamenski objekt Center Kope. Med drugim je Turistično društvo Mislinja pripravilo pogostitev v skorjanki, nekdanjem gozdarskem bivališču, ki smo jo tudi postavili v okviru projekta "Ureditev rekreacijskih in turističnih poti na zahodnem Pohorju v območjih Natura 2000". V okviru otvoritve smo v večnamenskem objektu Center Kope zasnovali in postavili razstavo "Pohorje – človek v naravi, narava v človeku".
V soboto, 6. 12. 2014, je Občina Mislinja otvorila večnamenski objekt Center Kope. Med drugim je Turistično društvo Mislinja pripravilo pogostitev v skorjanki, nekdanjem gozdarskem bivališču, ki smo jo tudi postavili v okviru projekta "Ureditev rekreacijskih in turističnih poti na zahodnem Pohorju v območjih Natura 2000". V okviru otvoritve smo v večnamenskem objektu Center Kope zasnovali in postavili razstavo "Pohorje – človek v naravi, narava v človeku". Sestavljena je iz dveh delov.

Prvi del s stensko postavitvijo silhuet, fotografij, video posnetkov ter z lesenim reliefom Pohorja z vloženimi primeri kamni prikazuje značilnosti tega dela Pohorja (geologija, živalske in rastlinske vrste, dejavnosti človeka). Vsebino tega dela razstave smo skupaj pripravili Zavod Gremo na Pohorje, RRA Koroška ter Zavod RS za varstvo narave. Izdelavo in postavitev sta izvedla Zavod Gremo na Pohorje ter mizarstvo Pajenk. V največji možni meri smo si prizadevali za uporabo lesa kot lokalno dostopnega materiala. Še posebej se zahvaljujemo vsem posameznikom in institucijam, ki so omogočile uporabo slikovnega ter video gradiva.

Drugi del razstave predstavlja 12 plakatov, razstavljenih na lesenih panojih, ki so rezultat raziskovalnega dela o ugotavljanju sprememb rabe tal med letoma 1824 in 2014 na območju zahodnega Pohorja. Plakati so rezultat dela 7 študentov in študentk študija geografije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, v okviru njihovih študijskih obveznosti, pod mentorstvom prof. dr. Igorja Žiberne in Petra Zajca. Študentje in študentke so: Tanja Golob, Domen Kodrič, Jelko Meolic, Aleš Praprotnik, Aleksandra Premužič, Anja Simreich ter Rosvita Viltužnik. Na ta način smo na RRA Koroška razvili konstruktivno sodelovanje med visokošolsko ustanovo ter regijo, s čimer želimo pokazati, da lahko s tovrstnim sodelovanjem pridobimo vsi. Z dobro prakso takšnega sodelovanja bomo nadaljevali tudi v prihodnje ter ga poskušali prenesti na druga področja našega delovanja.


Besedilo in fotografije
Peter Zajc, RRA Koroška

Dogodek je potekal v okviru izvajanja projekta "Ureditev rekreacijskih in turističnih poti na zahodnem Pohorju v območjih Natura 2000".


Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete "Razvoj regij", prednostne usmeritve "Regionalni razvojni programi". 



Oglejte si tudi