Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
12°C
-1°C
Oceni objavo

Učenka iz šole Podgorje se je v tekmovanju iz ruske proze uvrstila v superfinale v MOSKVI

Osnovna šola Podgorje pri Slovenj Gradcu je ena izmed redkih osnovnih šol, kjer se učenci lahko učijo ruščino. Letos je naša učenka iz 7. razreda sodelovala na mednarodnem tekmovanju mladih bralcev ruske proze. Izmed 306 udeležencev iz celega sveta se je uvrstila v zmagovalnih 40, kateri so dobili nagrado – 21 dnevno šolanje v mladinskem letovišču ob Črnem morju od 3. do 24. maja.
Februarja smo na šolo iz »Ruskega centra znanosti in kulture« prejeli povabilo k sodelovanju na mednarodnem tekmovanju »Živa klasika« (Живая классика), ki ga organizira med drugimi tudi Ministrstvo za izobraževanje in znanost ter Ministrstvo za kulturo Ruske federacije. Začetki tekmovanja segajo v leto 2011, kjer so sodelovale le ruske šole. Leta 2014 je postalo tekmovanje mednarodno.

                Učiteljica za ruščino Tetyana Tall je bila mnenja, da bi lahko bila njena učenka na tekmovanju uspešna, zato smo se na tekmovanje prijavili. Izbrali sta pravljico "Нечеловеческие шаги" iz zbirke »Gozdne pravljice« ruskega pisatelja Nikolaja Sladkova. Takoj sta se začeli intenzivno pripravljati in pri tem uporabljali tudi dodatno utrjevanje na daljavo preko Skype programa. Pripravljeno pripoved smo v marcu posneli in prenesli na tekmovalni strežnik. Na tekmovanje se je prijavilo s svojo predstavitvijo preko 300 udeležencev iz 80 držav. Najprej je potekalo spletno glasovanje. Po končanem glasovanju je žirija glede na predstavitev in glede na število glasovanj izbrala 40 zmagovalcev. Z navdušenjem smo sprejeli novico, da je med njimi tudi naša sedmošolka. Vsi nagrajenci so za nagrado prejeli brezplačno 21 dnevno šolanje v mladinskem letovišču ARTEK ob Črnem morju od 3. do 24. maja. Takoj po prihodu v letovišče se je začel program šolanja. Poučevanje je potekalo v ruščini. Poudarek je bil na predmetih, s katerimi so lahko svojo predstavitev – branje ruske proze, še izboljšali. Že 8. maja je potekalo v letovišču polfinalno tekmovanje in naša učenka se je uvrstila med 18 najboljših. Izobraževanje se je nadaljevalo – udeleženci, predvsem tisti, ki jim ruščina ni materin jezik, so se vsak dan naučili ogromno. 20. maja je potekalo še eno tekmovanje, katerega smo spremljali v živo preko spleta. Čudovita predstavitev in še večje navdušenje ob razglasitvi sta nam polepšali tisto pozne popoldne. Učenka je bila med devetimi zmagovalnimi, ki se bodo predstavili in tekmovali hkrati v Moskvi na Rdečem trgu 5. junija.

Pridružujemo se izjavi Ruskega centra znanosti in kulture:« Bravo, Maruša Lavrinšek! Dekle se uči drugo leto ruski jezik v šoli Podgorje pri Slovenj Gradcu, v njeni družini nihče ne govori rusko. In ona se ni bala, da sodeluje v mednarodnem tekmovanju za mlade bralce "Žive klasike"  pod vodstvom izjemne učiteljice ruščine Tatyane Tall.« Veselimo se in zelo smo ponosni, da bo na prireditvi v Moskvi poleg zastav drugih držav tudi naša slovenska.

mag. Aljoša Lavrinšek, ravnatelj

Oglejte si tudi