Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
0°C
Oceni objavo

Osnovna šola Podgorje sodeluje s Kulturnim društvom Podgorje

Osnovna šola Podgorje pri Slovenj Gradcu redno sodeluje s Kulturnim društvom Podgorje. V počastitev slovenskega kulturnega praznika se je pripravila skupna prireditev.
V Kulturnem domu Podgorje smo v četrtek, 7. 2. 2013, imeli slavnostno prireditev v počastitev slovenskega kulturnega praznika. Prenovljena dvorana se je napolnila in še pred začetkom je zmanjkalo prostih mest. Zagotovo dobra spodbuda za vse nastopajoče, saj so imeli pred seboj številno publiko krajanov od Raduš, Podgorja do Šmiklavža, Vodriža in Graške Gore. Program sta pripravila Osnovna šola Podgorje in Kulturno društvo Podgorje. Ko so se zaslišali zvoki himne, ki jo je zapel Moški pevski zbor Podgorje, je vse vršenje potihnilo. Kot bi se ustavil čas, ki je za hip prekinil običajen tok misli. Slovenska himna z besedilom in melodijo poseže prav v vsakega Slovenca. In prav je tako. Ponos, pripadnost slovenskemu narodu morata spet postati pomembnejši. Ta vrlina nas je skozi zgodovino ohranila in slovenski jezik je še danes živ. Da ne bo postal kot latinščina, pa se ne zgodi samo od sebe, kot je tudi v svojem slavnostnem govoru želela poudariti predsednica vaške skupnosti Podgorje, Marica Umek. 

Najmlajši nastopajoči, malčki enote vrtca Podgorje, so pripravili vesele pesmice, ki so s svojo odkritosrčnostjo vsem poživili duha. Osnovna šola Podgorje in Kulturno društvo Podgorje sta točke programa razvrstili tako, da so se menjavale različne zvrsti kulturnega izražanja. OŠ Podgorje je popestrila program s plesnimi (mentorica Danijela Ledinek), s pevskimi, literarnimi (mentorica Helena Korat) in z dramskimi točkami (mentorica Vesna Čuček), Kulturno društvo s pevskimi zbori in ansamblom OK. 

Slovesnost, ki sta jo povezovala učenca šole Podgorje, Kaja Lenart in Anže Plazl Smolnikar, je zaključil pevski zbor Postavkova dekleta, ki s svojim delovanjem ne utrjujejo samo pomembnost slovenske pesmi ampak so tudi vzgled nadaljevanja družinskih tradicij. 

Himna je opravila svojo nalogo, ali smo opravili svoje poslanstvo za kraj za kulturo za slovenstvo tudi mi? Brez pomislekov lahko odgovorimo z DA. Družili smo se ob prikazu dosežkov ustvarjalnosti, ki niso rezultat »digitalnih instant pripravkov«, ampak veliko vloženega truda ob vsakokratnem spoznavanju vrednosti in pristne lepote. Čestitke vsem za čudovite kulturne dosežke ter še naprej mnogo užitkov pri nadaljnjem ustvarjanju.

 

mag. Aljoša Lavrinšek,

ravnatelj  

Oglejte si tudi