Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Slovenj Gradec
DANES
19°C
10°C
JUTRI
20°C
8°C
Oceni objavo

Spominska slovesnost obletnice ustanovitve Šaleške čete na Vrhorskem vrhu in bojev XIV. divizije na področju Anžejevih trat

Grozote in trpljenje, ki ga je povzročila druga svetovna vojna, ne smejo nikoli iti v pozabo.

Krajevna organizacija za vrednote NOB Podgorje pri Slovenj Gradcu in Krajevni odbor za vrednote NOB Šoštanj sta bila organizatorja spominske slovesnosti obletnice ustanovitve Šaleške čete na Vrhorskem vrhu in bojev XIV. divizije na področju Anžejevih trat.

 

Šaleška četa je bila ustanovljena pri domačiji Vrhornik, natančneje na Vrhorskem vrhu 1. julija 1942. Po ustanovitvi je štela 22 partizanov. S Šaleško četo pa v tem času niso dobile zveze žene in dekleta, ki so iz Šoštanja in okolice  odšle v partizane okoli 12. julija 1942. Dekleta so se skrivala po kmetijah in so se šele čez čas priključile partizanskim enotam na območju Mislinjske in Šaleške doline. Šaleška četa je v času po ustanovitvi izvršila več vojaških akcij na našem območju Plešivca, Graške Gore, Zavodnja, Paškega Kozjaka, Dobrne ... Po akciji na Plešivcu je Šaleška četa odšla na Pohorje, kjer se je vključila v Pohorski bataljon. Večina fantov iz Šaleške čete je padla 8. januarja 1943 na Osankarici s Pohorskim bataljonom.

 

Slovesnost je bila v soboto, 29. junija 2013, pri kmetu Kotnik Francu, po domače Vrhorniku. Slovesnosti se udeležilo okrog 200 ljudi, prišli pa so iz Mestne občine Slovenj Gradec in iz Šaleške doline.

 

Program za slovesnost je pripravila tovarišica Anica Meh iz Podgorja. Po njenem  pozdravu je spregovoril na slovesnosti predsednik ZB za vrednote NOB Slovenj Gradec, tovariš Jože Vrabič.

 

Govor slavnostnega govornika na slovesnosti, tovariša Jožeta Vrabiča, predsednika ZB za vrednote NOB Slovenj Gradec


Spoštovane  tovarišice in tovariši,  spoštovane borke in borci narodnoosvobodilnega boja, spoštovani gostje.


Lepo vas pozdravljam v imenu Združenja borcev za vrednote NOB Slovenj Gradec, ene od vseslovenskih borčevskih organizacij, kjer si zelo prizadevamo za ohranjanje spomina in ohranjanje vrednot NOB v današnjem času.

 

Ko govorimo o naših sedanjih in prihodnjih izzivih, ne smemo pozabiti, da so dogodki v življenju vsakega človeka in naroda, ki so nepozabni in jih čas ne more izbrisati. Prav je tako! Namen današnjega, lahko rečem že tradicionalnega srečanja pri Vrhorniku pa je, da se ozremo nazaj, ter obudimo spomin na dogodke druge svetovne vojne, ki je bila nedvomno ena od ključnih preizkušenj slovenskega naroda.

Grozote in trpljenje, ki ga je povzročila druga svetovna vojna nikoli ne smejo iti v pozabo. Prav tako ne smemo pozabiti dogodkov in ljudi, ki so Slovenski narod dvignili med tiste narode, ki so se  aktivno zoperstavili fašizmu in njihovim pomagačem ter bili na zmagovalni strani druge svetovne vojne. Ne pozabimo tudi na dogodke neposredno po vojni, katere obsojamo.

Prav je, da mladim prenesemo sporočilo, ki naj jih vodi po poti miru in sožitja. Povejmo jim, da sodita mir in svoboda med tiste vrednote, ki ju žal, znamo najbolj ceniti potem, ko ju izgubimo. Zato ne moremo dovoliti, da bi ju kdor koli ogrožal. Ne z dejanjem in ne z besedo.

V borčevski organizaciji se zavzemamo za narodno pomiritev. Razumemo pa jo kot normalno sožitje državljanov v medsebojnem spoštovanju človekovih pravic ne glede na različne nazore in politična prepričanja. Pri tem moramo seveda upoštevati zgodovinska dejstva, kot so se zgodila, saj jih za nazaj ni mogoče popravljati ne v dobrem in ne v slabem. Zato tudi vsakršna medsebojna obtoževanja ustvarjajo le nove delitve in nikomur nič ne koristijo. To še posebej velja za nedopustno manipuliranje z mrtvimi, brez nujne pietete.

 

Vsem, ki so sodelovali v tem boju gre vsa naša zahvala, tistim, ki so padli za našo svobodo pa izrekamo naš častni spomin, danes posebej tudi še živečim aktivistom šaleško-mislinjskega okrožja in borkam in borcem Šaleške čete, katera je bila ustanovljena prav na tem kraju.

 

Kljub negotovi prihodnosti in krizi, ne smemo opustiti upanja na boljši jutri. Naj se z optimizmom zazremo v prihodnost. Skupaj bomo uspeli.

 

Nato je sledil nagovor Vojka Režena, predsednika krajevnega odbora ZB Šoštanj, ki je tudi lastnik hiše, na kateri je spominska tabla –Vrhornik Franc.

 

Pripravili so tudi lep kulturni program, v katerem  so sodelovali: Postavkova dekleta, harmonikar Filip Meh, Pevski zbor iz Šoštanja in recitatorka Anica Podlesnik.

 

V nadaljevanju programa je bila podeljena fotografija gospodarju tovarišu Francu Kotniku, nato pa je vse prisotne nagovoril še predsednik Krajevne organizacije ZB za vrednote NOB Podgorje, tovariš Bogomir Kačič.

 

Za konec slovesnosti so položili venec pred spominskim obeležjem na hiši Vrhornik, delegacija pa je odnesla venec še  k spomeniku na  Anžijeve trate.

 

Stanislava Tamše

 

 

 

Oglejte si tudi