Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
1°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Umetniško delo v vsako gospodinjstvo

V organizaciji Društva Umetnost za vse! se od 22. septembra do 16. oktobra v Mestni galeriji Slovenj Gradec (v pasaži) odvija projekt 'Umetniško delo v vsako gospodinjstvo'.
V Mestni galeriji Slovenj Gradec ob določenih dneh med 15. in 18. uro poteka tisk grafik sodelujočih umetnikov, pogovor z umetniki pa sledi med 18. in 19. uro.

Obiskovalci bodo tako lahko spoznali postopek tiska, tisti, ki bodo izpolnili posebno umetnikovo nalogo, pa bodo imeli možnost, da si brezplačno izberejo grafiko gostujočega umetnika. Vsako gospodinjstvo prejme 1 grafiko. 

Sodelujoči umetniki so Jure Markota, Sašo Vrabič, Tjaša Rener, Lucija Stramec, Petra Varl in Iza Pavlina, kurator projekta pa je Tevž Logar.

Pri projektu gre za popularizacijo umetnosti skozi sodobno umetniško produkcijo ob 40. obletnici mednarodne razstave Mir 75 - 30 OZN, ko je nizozemski slikar in grafik Toon Wegner izpeljal umetniško akcijo Umetniško delo v vsako gospodinjstvo.

 

 

"Ob 40. obletnici tega izjemnega dogodka poskušamo oživljati in reflektirati to akcijo skozi sodobno umetniško produkcijo, sodelovanje kustosov in umetnikov ter popularizacijo umetnosti. V projektu sodeluje šest umetnic in umetnikov različnih generacij, s čimer se poskuša izpostaviti različne osebne poetike in prikazati različne poglede na samo izpostavljeno tematiko. Na formalni ravni je projekt zasnovan kot neke vrste odprti atelje, v katerem se bodo obiskovalci lahko srečali z umetnicami in umetniki in, kar je morda najpomembneje, lahko bodo sodelovali v procesu nastanka grafičnega dela. Tako se bo publika na eni strani seznanila s procesom tiska in uporabo različnih materialov, na drugi strani pa se na ta način poskuša porušiti prepreke, ki pogosto nastajajo na relaciji umetnik – institucija – gledalec. Vsebinsko se projekt kot celota sicer navezuje na idejo projekta Toona Wegnerja iz leta 1975, a vendarle posamični projekti povabljenih umetnic in umetnikov želijo izpostavljati specifike umetniškega dela v kontekstu časa in prostora, tukaj in zdaj."   Tevž Logar

 

Društvo Umetnost za vse!

Oglejte si tudi