Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
13°C
ČET.
21°C
11°C
Oceni objavo

Cmureške vedute na Velki

V okviru krajevnega praznika na Velki je bila v poročni dvorani na Zgornji Velki na ogled postavljena razstava »Cmureške vedute«, ki sta jo pripravili Majda Bezjak in Saša Bezjak. Otvoritev je potekala v nedeljo, 16. oktobra 2016.
Razstava  je plod njunega večletnega, stalnega in pogostega ustvarjalnega sodelovanja. Akademska slikarka Saša Bezjak je svojo mamo k ustvarjalnemu sodelovanju prvič pritegnila leta 2001, in sicer kot veziljo. S tem je njeno ljubiteljsko in prostočasno vezenje dobilo nove razsežnosti. Od motivov, ki krasijo prtičke, zavese, blazine… se je njeno delo premaknilo k umetniškim podobam, ki so včasih hudomušne, drugič boleče, kdaj abstraktne in le redko okrasne.
V začetku je Saša risbe risala na belo platno in Majda jih izvezla s črno nitjo. Z leti sta delom dodajali barve, se poigravali z različnim blagom in formati. V zadnjem obdobju je Saša vezenine obogatila še s potezami čopiča. Njune vezenke so z razstavami prepotovale Slovenijo in bile večkrat razstavljene tudi v tujini.

Razstava »Cmureške vedute« predstavlja nekaj novega v njunem ustvarjalnem procesu. Zanjo je dala pobudo Majda. Izbrala je podobe že skoraj pozabljenega Cmureka, v katerem je preživela svoja otroška leta. V tem smislu je razstava poklon domačemu kraju.

Cmurek, del Trat pri mostu čez reko Muro, tik pod gradom Cmurek, je že bil navdih za pesnike in pisatelje. Avtorici razstave sta pokazali, kako jih vidita sami. Njune podobe gradu Cmurek, Cmureškega mostu in reke Mure na svojstven način nagovarjajo opazovalce, da pogled usmerijo k pozabljenim, toda veličastnim podobam.

Razstavljena dela so naprodaj, avtorici sta na voljo za dodatne informacije.

Oglejte si tudi