Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
2°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Vaja požar in evakuacija na OŠ Koroški jeklarji Javornik ter podružnici Kotlje

V torek, 19.05.2015, je potekala vaja požar in evakuacija na Osnovni šoli Koroški jeklarji Javornik ter podružnici Kotlje. Na vaji so sodelovali Koroški gasilski zavod, PGD Ravne in Kotlje, Policija Ravne ter predstavnica PGD Kotlje, ki je usposobljena za nudenje prve pomoči. Vaja se je odvijala na predpostavki, da je zagorelo v eni izmed učilnic, ogenj se je silovito širil na druge prostore, ujete osebe pa je bilo potrebno evakuirati s pomočjo avto lestve.
Zakon o varstvu pred požari (UL RS št. 03/07) in Pravilnik o požarnem redu (UL RS št. 52/07) narekujeta letno preverjanje ustreznosti in učinkovitost načrta evakuacije za posamezen objekt. Tako je v torek, 19.05.2015, potekala vaja požar in evakuacija na Osnovni šoli Koroški jeklarji Javornik ter podružnici Kotlje. Na vaji so sodelovali Koroški gasilski zavod, PGD Ravne in Kotlje, Policija Ravne ter predstavnica PGD Kotlje (ga.Darja), ki je usposobljena za nudenje prve pomoči. Vaja se je odvijala na predpostavki, da je zagorelo v eni izmed učilnic, požar pa se je silovito širil na preostale prostore.

 

Ob zadimljenju hodnika je ravnatelj takoj aktiviral gasilce preko Regijskega centra za obveščevanje, vse prisotne na šoli pa, preko internega šolskega radia, pozval k evakuaciji.  Policisti so zavarovali dovozno pot do šole ter ob prihodu gasilcev izvajali varnostne ukrepe na kraju dogodka. Vsi, zaposleni in učenci, so se hitro evakuirali in zbrali na športnem igrišču, v neposrednji bližini šole. Ravnatelj in učitelji so opravili preverjanje prisotnih in ugotovili, da manjkajo štirje učenci. Ti so ostali ujeti v učilnici v najvišjem nadstropju. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda so pričeli z reševanjem iz višin z avtolestvijo, člani PGD Ravne in Kotlje pa so opravili notranji napad ter pregledali in prezračili prostore. Ujete učence so evakuirali skozi okno učilnice na zelenico ob igrišču. Tam jim je prvo pomoč nudila ga. Darja. Ta je ugotovila, da so vdihavali večje količine dima in potrebujejo nadaljnjo medicinski oskrbo. Gasilci so jih, s pomočjo nosil, prenesli do vozil in poskrbeli za njihov prevoz.

 

Da je bila vaja dobro zastavljena in resno izvedena, je kazalo dejstvo, da so se otroci v naglici evakuirali kar bosi ali v copatih. Učitelji so 'rešili' prenosnike, ki so zamenjali stare dnevnike in redovalnice, kar kaže na dejstvo, da o vaji niso bili obveščeni. Evakuacija je bila opravljena z vso resnostjo, zelo hitro, prav tako so natančno in hitro ugotovili prisotnost oziroma število manjkajočih učencev.


Po uspešnem zaključku vaje je vodja intervencije poročal ravnatelju, g.Aljažu Banku. Ta se je sodelujočim zahvalil za sodelovanje in dejal, da bi si takšnega sodelovanja želel še naprej. Po njegovih besedah, se ob takšnih aktivnostih, razjasni kje je še prostora za izboljšave.

 

Oglejte si tudi