Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Radlje ob Dravi
JUTRI
20°C
10°C
PET.
20°C
8°C
Oceni objavo

1976 – 2012 PGD VUHRED PRAZNUJE 136 LET OBSTOJA

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Vuhred praznujemo 136 let obstoja in aktivnega dela v gasilski službi kraja in krajanov. Ročna brizgalna, ki so jo ustanovitelji našega društva uspeli nabaviti, je edini dokaz, da je društvo obstajalo že leta 1876. V bogati zgodovini društvo vse skozi skrbi za gasilsko opremo in tehniko. Prvo motorno brizgalno je pridobilo že leta 1925, naslednjo leta 1942 in tretjo že bolj sodobno brizgalno leta 1965. V naslednjih letih je društvo pridobilo še tri brizgalne, reševalni čoln in prikolico zanj.

Leta 1960 je društvo od Kmetijske zadruge Vuzenica kupilo tovorno vozilo. Člani društva so  vozilo malo preuredili in uporabljali tudi pri intervencijah na požariščih. Predvsem pa je to vozilo služilo za prevoz potrebnega materiala  ob dozidavi in preurejanju gasilskega doma. Zaradi pogostih okvar, so tovorno vozilo leta 1963 prodali in že naslednje leto nabavili prvo pravo gasilsko vozilo TAM 2000, ki je še danes v uporabi. V naslednjih letih se je društvo opremilo še z naslednjimi vozili: s kombijem za prevoz gasilcev, s prvo cisterno za vodo ter terenskim vozilom za posredovanje na strmih pobočjih in težko dostopnih terenih, ob praznovanju 130. obletnice društva leta 2006 pa še z novo sodobno gasilsko cisterno GVC 24/50.

Leta 1962 so gasilci pričeli s prenovo gasilskega doma. »Špric uto«, kot so imenovali skromni gasilski dom, so pričeli spreminjati v pravi sodobno opremljen gasilski dom. Tako je danes dom ponos nas gasilcev, našega kraja in krajanov. V njem so štiri garaže, v njih pa tri gasilka intervencijska vozila in en kombi za prevoz gasilcev. Poleg vozil je v njih tudi veliko opreme za gašenje in reševanje ter tudi nekaj sodobnih zaščitnih sredstev za gasilce. Leta 2009 smo s prihranki uspeli zamenjati dotrajano salonitno streho. V preteklem letu pa smo uspeli zamenjati tudi stara in dotrajana vrata na garažah.

Vse skozi smo zelo aktivni tudi na področju usposabljanja članstva in na tekmovalnem področju. V Gasilski zvezi Dravske doline in v Koroški regiji nastopamo na tekmovanjih z največjim številom tekmovalnih ekip. Že v preteklem letu so se tri naše ekipe uvrstile na državno prvenstvo, zato smo v letošnjem letu namenili največ časa usposabljanju ekip. Tako smo na tekmovanju v Gasilski zvezi Dravske doline nastopali z devetimi ekipami, od katerih se je šest ekip uvrstilo tudi naprej na regijsko tekmovanje.

Z velikim ponosom, pa lahko sporočimo, da smo delali tudi na širitvi prijateljstva, saj smo v maju 2012 pripravili srečanje pobratenih društev. Nastalo je kar nekaj novih prijateljstev, zato smo prepričani, da bomo sodelovanje s člani in članicami pobratenih društev še nadgradili in prijateljsko povezali tudi mlajše generacije. Vzdušje je bilo čudovito in odločitev vseh sodelujočih je bila enotna: »Na druženju je treba graditi in širiti prijateljstvo!«.

30. junija 2012 bo v Vuhredu potekalo tekmovanje starejših gasilk in gasilcev za 6.pokal Vuhreda, na katerem sodeluje iz leta v leto več tekmovalnih ekip iz vse Slovenije. Tekmovanje bo potekalo med 12.00 in 18.00 uro na športnem igrišču pri Osnovni šoli v Vuhredu. Bili bi zelo veseli, če bi si tekmovanje ogledali tudi tisti, ki boste prebrali te novice.

SPISAL: 

Karl KOTNIK, tajnik PGD Vuhred

Oglejte si tudi