Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

vodnik po občini

V nedeljo, 10. julija 2011 je bila na dvorišču domačije Pr Špan na Bregu ob Kokri sklepna prireditev ob prazniku Občine Preddvor, na kateri so bili predstavljeni v mesecu juniju zaključeni projekti: Spoznajmo star hišna imena, Karta občine Preddvor in Vodnik občine Preddvor. Vsi projekti so bili sofinancirani tudi z evropskimi sredstvi. 

Projekt Spoznajmo stara hišna imena, ki je potekal v okviru LAS Gorenjska košarica preko programa LEADER, je predstavil Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske Jesenice, ki je imela v projektu vlogo strokovnega izvajalca.

V letošnjem letu so se v preddvorski občini  zbirala hišna imena v naseljih Bašelj, Breg ob Kokri, Kokra, Mače, Možjanca, Nova vas, Potoče in Tupaliče. Poleg hišnih imen so se zbirale še zanimive zgodbe o domačijah. 

Zbrana hišna imena in zgodbe o domačijah so predstavljene v knjižici z naslovom »Kako pa se pri vas reče«. Najbolj zanimiv del projekta pa so table s starim hišnim imenom, ki jih bodo brezplačno prejeli vsi lastniki domačij, ki so za to podali soglasje. Zaključek projekta je obeležil župan Miran Zadnikar, ki je na domačijo Pr Špan namestil tablo s starim hišnim imenom. 

Projekta Karta občine Preddvor in Vodnik po občini Preddvor, ki sta se izvajala v okviru projekta »Brezmejna doživetja narave« sta predstavila Vlasta Juršak iz Centra za trajnostni razvoj podeželja Kranj, ki je v projektu sodeloval kot strokovni izvajalec, in avtor karte in vodnika Matjaž Chvatal. 

V okviru omenjenih projektov sta v juniju izšla turistični vodnik in turistična karta za območje občine Preddvor, obe s poudarkom na naravni in kulturni dediščini. 

Vodnik je izšel v 3000 izvodih in ga je mogoče dobiti v 4 jezikovnih različicah (slovenščina, angleščina, nemščina in italijanščina). Del izvodov ima na naslovnici poleg prizora Zaplate tudi lik Josipine Urbančič Turnograjske. 

Tudi karta je izšla v 3000 izvodih, na hrbtni strani pa ima v 4 jezikih (slovenščina, nemščina, angleščina in italijanščina) opise najbolj zanimivih izletov v okolici Preddvora z zanimivostmi ob poti.Dogodek sta s petjem popestrili Anica Rehberger in Francka Rozman ter Silva in Miha Rozman z igranjem na harmoniko.

 

Marjana Podpeskar

Občina Preddvor

Oglejte si tudi