Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Prebold
JUTRI
22°C
9°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Preparate so maja pripravljali v Taboru, Rogaški in Žičah

Člani Savinjsko-šaleške skupnosti društva za biodinamično gospodarjenje Ajda Štajerska, ki jo vodi Stanko Krašovec in ki ima svoj sedež v Preboldu, so z izdelavo preparatov rman in kremen iz roga zaključili svoje majske skupne akcije. Ajda Štajerska, ki ima svoje člane tudi v občini Braslovče, se bo v začetku junija pridružila skupnim akcijam slovenskih in evropskih kmetov, vrtnarjev, čebelarjev, ki prisegajo na biodinamično obdelavo in pridelavo. Ob 90 letnici začetka te najučinkovitejše in najbolj zdrave kmetijske metode bodo v istem času na vsem planetu škropili preparat gnoj iz roga, ter se pridružili osrednji prireditvi v hrvaškem Donjem Kraljevcu, kamor bo iz Salzburga, preko Graza in Maribora prispel poseben vlak, imenovan »RST 153 Kulturgutexpress 2014«

Rmanov preparat so prejšnji teden izdelovali v Taboru, na kmetiji Lukmanovih, na kmetiji Šrimpf v Rogaški Slatini ter v vrtu Majnika v Žičah. Preparat, ki ga biodinamiki uporabljajo predvsem za zorenje komposta ter za pripravo kopeli za semena rži in trav, je le eden v nizu pripravkov, ki biodinamikom omogočajo kmetovanje in vrtnarjenje brez uporabe kemije.

 

Biodinamiki namreč pri negovanju zemlje, rastlin in živali prisegajo na to, da je na vseh razvojnih stopnjah potrebno upoštevati zakonitosti življenja v sozvočju z naravnimi in kozmičnimi ritmi. Rmanov preparat predstavlja energije reprodukcije, s svojim žveplom pa v tleh ureja procese kalija in dušika. Prav zato ga mnogi biodinamiki razen v obliki preparata, ki se v biodinamični znanosti imenuje preparat 502, uporabljajo tudi samostojno, v obliki čaja, za razna škropljenja. Z rmanom, ki so ga člani društva nabirali lani avgusta, so napolnili jelenov mehur. V njem  bo preparat najprej zorel na zraku, kasneje pa bo zakopan in šele prihodnjo pomlad spet izkopan.

Osupljivo deluje tudi preparati Kremen iz roga (Preparat 501), ki so ga letos pripravljali na kmetiji Tkavc v Železnem.  Gre za izdelavo preparata iz kristala kamena strela (gorska strela). Kremen ob pripravi homeopatsko mešajo,  z njim napolnijo rogove, ki jih nato zakopljejo. Ščepec preparata zadostuje, da hektar površin, kljub hladu in oblakom "doživi" sončen dan. Voda, ki je skozi homeopatsko potenciranje prejela informacije kristala, se obnaša tako, da zbira veliko več svetlobe, kot bi jo rastlina sama bila sposobna pridobiti.. Žita, ki jih redno škropijo s tem pripravkom vsebujejo več silicija, več sladkorjev in so neprimerno bolj obstojna in okusna od netretiranih. Če sadovnjake v oktobru ob močnem soncu poškropimo s tem preparatom, bodo rastline hitreje dokončale vegetacijo in odvrgle liste predno zapade prvi sneg.

Urnik  slovenskih in štajerskih biodinamikov je vsako pomlad še posebej poln. Tako so v Ajdi Štajerska in njenih treh skupnostih - ob Savinjsko šaleški združuje še skupnosti Obsoteljska ter Dravinjska regija – pod mentorstvom Majde Temnik že opravili začetna tečaja biodinamike, izkopali so vse preparate, ki so zoreli čez zimo zakopani po posebnih postopkih v zemlji, pripravili so predavanja o semenih, o živi vodi, o izdelavi mila, o sožitju v naravi.

 

Biodinamika junija praznuje 90 let. Evropski biodinamiki se bodo srečali v Donjem Kraljevcu, rojstnem kraju Rudolfa Steinerja, začetnika antropozofije in walfdorske pedagogike, ki je pred 90 leti s kmetijskimi tečaji utemeljil biodinamiko. Gostje iz Nemčije, Švice, Avstrije in Slovenije se bodo v Kraljevac pripeljali s posebnim vlakom. Eden treh iniciatorjev tega projekta je tudi Peter Daniell Porsche, antropozof in walfdorski pedagog, pravnuk Ferdinanda Porsheja. Med bolj znanimi slovenskimi imeni biodinamike, predvsem pa antropozofije in walfdorske pedagogike je tudi dr. Andrej Fištravec, ki bo imel v Kraljevcu v dveh dneh v sodelovanju z walfdorsko pedagogiko dve predavanji na temo Veda o človeku, gost pa bo tudi Alex Podolinsky, eden najbolj znanih biodinamikov in  začetnik bio-dinamične metode iz Avstralije. Več o programu v prilogi.

 

Nekaj pomembnih dejstev o biodinamiki  si lahko preberete v priloženem dokumentu .

 

Rado Pantelič

Oglejte si tudi