Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Mežica
JUTRI
20°C
8°C
SOB.
21°C
8°C
Oceni objavo

OBČINSKI PRAZNIK OBČINE MEŽICA

Drage občanke in občani, kot veleva dolgoletna tradicija se z mesecem decembrom pričnejo  slovesnosti ob praznovanju našega občinskega praznika. Praznovanje nas je združilo tudi nocoj in zatorej lepo pozdravljeni na prireditvi v počastitev občinskega praznika Občine Mežica. Prav poseben pozdrav velja letošnjim ter dosedanjim nagrajencem Občine Mežica, častnim občanom ter gostom.

 

Tako kot običajno, je občinski praznik vselej priložnost, da se spomnimo ključnih dogodkov, ki so zaznamovali našo zgodovino in da se izkaže zahvala najzaslužnejšim domačinom in ustvarjalcem, ki so s svojim uspešnim dolgoletnim delom vidno prispevali k vsesplošnim pridobitvam in razvoju na različnih področjih delovanja v naši občini in tudi širše.

 

Današnja proslava je torej namenjena prazniku Občine Mežica, ki simbolno sovpada s praznikom svete Barbare, ki je zaščitnica rudarjev. Rudarjenje je skozi stoletja kraju in okolici vtisnilo neizbrisen pečat. Iz obrobne kmečke vasice je kraj s časom prerasel v urbano središče, kjer so se gradila nova stanovanja in hiše, javni objekti in ostala komunalna infrastruktura. Rudnik je dajal dolga desetletja vsakdanji kruh velikemu številu sokrajanom in zdelo se je, da tega preprosto ne more biti konec, da se brez rudnika ne da preživeti. Danes, ko se oziramo nazaj, vemo, da smo kljub zaprtju rudnika ostali in preživeli; odmaknjeni čas pa še vedno biva v ljudeh, ki so ga doživeli in bo živel v posvetilu, ki ga zgodovinskemu spominu vsako leto poklanjamo z našim praznikom.

 

Ta košček sveta, ki ga pokriva naša občina vsekakor ni največji in tudi ne najbolj znan. A za vse nas, ki tukaj živimo, je nedvomno nekaj posebnega. Za nas je to okolje v svoji podobi tista domačnost, ki daje občutek varnosti in nespremenljivosti. V svojih posebnostih nam ponuja tiste stvari, ki ga tako jasno ločujejo od drugih krajev in s svojim utripom nam podarja občutek doma. Zato je za nas ta delček sveta lahko naš ponos in naš dom. Tu se počutimo suvereni in to je okolje ki ga že skozi generacije oblikujemo in ustvarjamo.

 

Praznovanje občinskega praznika je praznik vseh nas. V tem praznovanju se zrcali naš odnos do tega doma, naš odnos do sredine v kateri ustvarjamo ter živimo in ne nazadnje se skozi naše praznovanje odraža naš odnos do preteklosti, do vsega tistega, kar so nam zapustile pretekle generacije.

 

Danes, ko praznujemo, se je potrebno ozreti na vse, kar je za nami, da bi lahko pogledali naprej, v prihodnost; v našo skupno prihodnost, ki smo ji dolžni na stežaj odpreti vrata. Čeprav je za nami težko leto verjamem, da se imamo tudi letos s čim postaviti. Vesel in ponosen sem, da imamo šolsko poslopje, ki je v svoji prenovljeni podobi prav gotovo zopet eno izmed najlepših v slovenskem prostoru, prav tako kot je bilo to pred 86. leti oziroma daljnega leta 1926, ko so našo osnovno šolo prvič predali v uporabo. Z ureditvijo okolice naše šole smo letos dodali še zadnji kamenček v mozaik celostne podobe tega osrednjega mestnega prostora.

 

Z ureditvijo okolice smo pričeli lani, potem ko smo v okviru projekta »Celovita obnova mestnega jedra Mežica« uspešno pridobili sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 85% celotne naložbe. Občina Mežica je za izvedbo projekta namenila okoli 250.000 EUR lastnih proračunskih sredstev, s strani Evropske unije pa smo pridobili 800.000 EUR. Celotna vrednost projekta znaša torej  okoli 1.050.000 EUR in obsega tudi obnovo starega pokopališča, kjer bodo dela zaključena še v tem mesecu. Pred koncem tega leta bomo končali tudi z obnovo sanitarij in kopalnic v športni hali, v okviru projekta Geopark Karavanke pa smo to leto uredili sprehajalo pot – Pešngo, med Narodnim domom in Poleno. Tudi letos smo obnovili nekaj kanalizacijskih vodov ter zamenjali vse svetilke na celotnem območju kraja Mežica.

Velika pridobitev za kraj je prav gotovo tudi postavitev in ureditev čebelarske zbirke Mežica v nekdanjem Gutenbergerjevem mlinu, ki med ostalimi eksponati obsega eno najlepših zbirk panskih končnic v slovenskem prostoru. V okviru zbirke je predstavljena zgodovina več kot 100 let stare stavbe in usoda njenih nekdanjih lastnikov, članov družine Gutenberger. V manjšem prostoru pa je urejena spominska soba Rudolfa Galoba, ki ponazarja okolje, v katerem se je ta učitelj in šolski upravitelj, Sokol, občinski odbornik, sadjar in čebelar dobro počutil in v njem rad delal, ter ga predstavi kot vsestranskega človeka, ki je aktivno soustvarjal zgodovino Mežice.

Spoštovani, v zadnjih mesecih se vsi skupaj soočamo z veliko gospodarsko krizo, ki kot posledico prinaša recesijo z vsemi njenimi negativnimi posledicami. Težko je izluščiti vse odgovore na zastavljena vprašanja, kdo je za vse to kriv ter kako iz nezavidljive situacije; nekaj pa je gotovo, svet in družba se spreminjata, veliko je nestrpnosti, hitenja in brezčutnosti; zatorej ne dovolimo, da nas prevladajo negativna občutja, ter dopustimo sožitju, prijateljstvu ter posluhu do sočloveka, da postanejo naše skupno in glavno vodilo. Vsi, ki odločamo o razvoju občine in življenju naših občanov moramo storili vse, da bomo upravičili pričakovanja in zaupanje ljudi, ter vsem zagotovili mir, napredek, blagostanje in srečnejši jutri.

 

Dovolite mi, da tudi danes ob tej svečanosti izrečem nekaj zahval. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem sodelavcem, poslovnim partnerjem in nenazadnje vsem našim občanom za prijaznost, podporo in strpnost v tem letu. Zahvala gre vsem članom občinskega sveta, nadzornega odbora, članom vseh odborov in komisij, za konstruktivno sodelovanje in odgovorne odločitve, ki so jih sprejeli. Zahvala gre tudi delavcem občinske uprave za trud in prizadevanja, da po najboljših močeh delajo v zadovoljstvo občanov.

 

Zahvala gre tudi vsem predstavnikom javnih institucij in ustanov, društvom in klubom v naši občini ter vsem posameznikom, ki delajo v teh društvih - kulturnikom, gasilcem, lovcem, planincem, perkmandelcem, članom  turističnega društva in vsem drugim, ki nam s svojim nesebičnim razdajanjem omogočajo doživljanje mnogih prijetnih družabnih trenutkov in s tem veliko prispevajo k obogatitvi našega življenja ter urejenosti in prepoznavnosti našega kraja.

 

Spoštovani, na današnji proslavi ste z nami tudi nagrajenci Občine Mežica. Nekdo je zapisal, da največja nagrada za trud ni tisto, kar zanj dobiš, temveč tisto, kar z njim postaneš. Da bi dosegli ta smisel, je potrebno predanost vtkati v vse pore delovanja in razmišljanja. Naj bodo priznanja izraz hvaležnosti in spoštovanja, naj bodo spodbuda prihodnjemu delu in zahvala za pomemben prispevek h kakovosti življenja v našem prostoru.

 

Dovolite mi, spoštovani nagrajenci, da vam iskreno in iz srca čestitam, vsem skupaj pa ob prazniku občine Mežica želim medsebojnega sodelovanja, da bo lahko spričevalo naše občine ob letu osorej, odraz skupnega dela in odsev odličnosti. Želim vam veliko zdravja, moči, samozavesti in sposobnosti, da se bomo znali postaviti zase ter za tisto v kar verjamemo.

 

Župan Občine Mežica

Dušan Krebel

Oglejte si tudi