Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
NED.
23°C
11°C
Oceni objavo

Vabilo k ogledu sanitetnega vagona iz 1. svetovne vojne v Litiji

V Litiji bo od 6. do 12. novembra 2014 pri nadzorstvu litijske železniške postaje (dostop pri Predilnici Litija) na ogled avstrijski sanitetni vagon s soške fronte, kjer je bil v uporabi med leti 1915 in 1917.

Pričujoči vagon je redkost med ostanki 1. svetovne vojne, saj se ni ohranilo veliko takšnih vagonov. Izdelan je bil leta 1913, z njim pa so v kar največjem možnem udobju (imel je posebne vzmeti za blaženje tresljajev, lastno stranišče itd.) prevažali ranjence s fronte v zaledje. V njem so Narodni Muzej SlovenijeMuzej novejše zgodovine Slovenije,Park vojaške zgodovine Pivka/Park of military history Pivka in Železniški muzej Slovenskih železnic - Railway museum of Slovenian railways julija letos pripravili spominsko razstavo z naslovom Miru je konec, ki je obeležila 100-letnico začetka 1. svetovne vojne.

Mestni muzej Litija je posebej za gostovanje vagona v Litiji pripravil priložnostno razstavo Litijske podobe 1. sv. vojne, ki si jo je možno ogledati v vagonu v
  • odpiralnem času (vsak dan od 10h - 12h in od 16h - 18h). 
  • najava za skupine: po telefonu (031/689-160) cdi po e-pošti: mestnimuzej@zkms-litija.si.Z odkritje

 

Z odkritjem spominske table vojni bolnišnici v Litiji in razstavo v sanitetnem vagonu se Občina Litija, OO RK Litija in ZKMŠ - Mestni muzej Litija pridužujejo obeleževitvi 100-letnice začetka 1. sv. vojne na Slovenskem.

 

 

OPOZORILO: zaradi bližine žel. tirov svetujemo previdnost pri obisku vagona in upoštevanje varnostnih pravil!!! 

 

VABLJENI!

 


Besedilo: Mestni muzej Litija
Fotografije: Tadej Tomc

Oglejte si tudi