Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Litijski učenci spoznali lokalna društva

V akciji »NVO gre v šolo« se je 350 učencem OŠ Litija 6. oktobra, v tednu otroka, predstavilo kar 16 lokalnih društev in zavodov. Cilj akcije »NVO gre v šolo« je spodbuditi povezovanje nevladnih organizacij z osnovnimi šolami v lokalnem okolju.
Učenci so se med drugim preizkusili v različnih športih in ročnih spretnostih, si ogledali predstavo, zaplesali, se učili oživljanja, spoznali delo gasilcev in še marsikaj.

Okrogla miza na OŠ Litija, ki je bila na vrsti po predstavitvah, je bila odličnica priložnost za lokalne nevladne organizacije, da so svoje programe, ki jih je možno vključiti v učni program, na enem mestu lahko predstavile celotnemu učiteljskemu kolektivu in dobile povratne informacije o potrebah, željah in predlogih učiteljev za večjo možnost vključevanja v dneve dejavnosti in posamezne predmete.

"Povratne informacije bodo tako nevladne organizacije lahko izkoristile in jim prišle z nadgrajenimi programi nasproti. Na drugi strani so učitelji spoznali, kaj jim lokalno okolje in organizacije lahko nudijo in kakšne možnosti so jim na voljo v neposredni bližini. Kar je pomembno tudi iz vidika stroškov, saj tako predstavljajo manjšo finančno obremenitev za šolo in starše. Programi NVO, ki se izvajajo v lokalnem okolju, so namreč tudi doprinos k razvoju turističnih produktov, razvoju nevladnih organizacij, večji prepoznavnosti območja in aktivnejšega vključevanja ljudi in organizacij v lokalno okolje," je povedala Klara Kržišnik iz ZLHT Regionalnega centra NVO, ki je koordinator akcije v zasavski regiji.

 

Na OŠ Litija so se predstavili Prostovoljno gasilsko društvo Litija, Društvo Univerza za 3. življenjsko obdobje Litija Šmartno (U3), Društvo upokojencev Litija, Karate klub KENSEI, Žensko rokometno društvo Litija, Medobčinsko društvo invalidov Litija in Šmartno pri Litiji, AERO klub Milan Borišek Litija, Zavod za razvoj zavesti - družinsko gledališče Kolenc, Planinsko društvo Litija, Društvo litijski likovni atelje LILA, Tenis klub AS, Kulturno društvo lutkovna skupina LILU Litija, Plesno športno društvo NLP Litija, Rdeči križ Slovenije Območno združenje Litija, Društvo za razvoj podeželja LAZ in Kulturno društvo Tamburaški orkester Šmartno pri Litiji.

V okviru akcije »NVO gre v šolo« se je učencem 7 osnovnih šol po Sloveniji v tednu otroka, med 4. in 8. oktobrom, predstavilo kar 84 nevladnih organizacij. Lokalna društva in zavodi so se predstavili 4.600 učencem v Domžalah, Kamniku, Litiji, Šmartnem pri Litiji, Trbovljah in Grosuplju.

Oglejte si tudi