Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
11°C
PON.
23°C
12°C
Oceni objavo

Kogojevi dnevi v znamenju jubileja maestra Antona Nanuta

Mednarodni festival sodobne glasbe, Kogojevi dnevi, že 33 let poteka pod taktirko dirigenta Antona Nanuta. Letošnji je poseben, saj maestro 13. septembra praznuje 80 let. Žena Milojka mu je za jubilej poklonila razstavo osemdesetih portretov. Do 16. oktobra se bo na festivalu zvrstilo osem koncertov, med drugim tudi slavnostni koncert ob Nanutovi osemdesetletnici.
Kogojevi dnevi se tradicionalno začnejo prvi petek v septembru z otvoritveno slovesnostjo na Kontradi. Slavnostnemu govoru sledi odprtje razstave v Galeriji Rika Debenjaka, nato pa se dogajanje preseli v cerkev na uvodni koncert. Po pozdravnih besedah predsednika organizacijskega odbora festivala Cirila Zlobca in župana Andreja Maffija je slavnostni govor letos pripadel muzikologu dr. Primožu Kuretu.

Slavnostni govornik je uvodne besede namenil maestru in svojemu dolgoletnemu kolegu na Akademiji za glasbo v Ljubljani Antonu Nanutu ter pohvalil ustvarjalni naboj njegovega rojstnega kraja. Poudaril je, da so letošnji Kogojevi dnevi zaznamovani z Nanutovim delom in njegovo osebnostjo, da se je v 33 letih na festivalu zvrstilo več kot 300 novitet, in dodal, da je gojiti tako plemenito umetnost v tako majhnem kraju kot je Kanal mogoče samo, če so ljudje talentirani. "Ne le, da je Nanut presegel svoj kraj, pač pa je tudi najbolj prepoznaven ambasador onkraj naših meja, najbolj pogosto nastopajoči dirigent v tujini," je še povedal dr. Kuret.

Na Marija Kogoja in njegovo avantgardno umetnost se je navezal z ugotovitvijo, da skladatelj s svojim delom še vedno vznemirja in osuplja slovensko glasbeno javnost. Letos še posebej, ob ponovni, četrti, uprizoritvi opere Črne Maske. "Delo je ponovno sprožilo vrsto vprašanj in dilem, ki se pojavljajo ob njem že vse od nastanka daljnjega leta 1929, obenem pa spet pokazalo skladateljevo izrazno moč."

Vendar Kogoj v svojem času ni doživljal veliko priznanja, "njegova spoznanja, videnja, njegovi glasbeni ideali in večinoma nerazumljeni pogledi" pa so ga "spravljali na obrobje slovenskega glasbenega življenja".  Ob tem se dr. Kuret ni izognil aktualnim družbenim razmeram. "Tudi umetnost in umetniki," je dejal "so postali žrtve brezumnih varčevalnih ukrepov. Vlada jemlje kulturi, izobraževanju, znanosti, se pravi, nam spodkopava temelje našega obstoja in naše prihodnosti, saj so to dejavnosti, ki najbolj prispevajo nove ideje in lahko ponudijo rešitev iz krize."  Glede razvoja glasbe v 21. stoletju pa je dejal, da smo "sredi epohalne menjave paradigme glasbe, ki se je že davno začela in obe zadnji desetetji prejšnjega stoletja povezuje z novim stoletjem". Razmišljanje o glasbi v našem času, ki bo po njegovem še naprej zrcalo človeka, pa je zaključil s Kogojevo vizijo: "Nova umetnost bo prevzela v imenu svojega apostolskega poslanstva diktaturo duha, pretresla ljudi in jih naučila živeti na novo: živeti močno, živeti modro, živeti prek časa!"

Sledila je otvoritev razstave Osemdeset portretov dirigenta.  Likovno ustvarjanje slikarke Milojke Nanut je podala likovna kritičarka Tatjana Pregl Kobe. Izpostavila je entuziazem, barvitost in silno mladostnost portretistke. Predvsem pa je poudarila, da je gotovo slikarka pripravila soprogu najlepše darilo, saj je na ogled postavila 80 portretov moža v različnih okoliščinah.  V kanalski cerkvi je nato zadonel koncert Orkestra iz Padove in Benečije pod maestrovo taktirko. Nanut je prvi koncert posvetil sošolcem Alojzu Srebotnjaku, Ivu Petriču in Darijanu Božiču z izvedbo njihovih skladb.

 

Na tiskovni konferenci je Nanut napovedal pomemben koncert domačega pianista Ivana Skrta v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici in predvsem dodal, da tako odličnega pianista v Sloveniji nimamo in da je Kogojeve Bagatelle – Malenkosti lansko leto igral tako prepričljivo, da si želimo slišati še ostale. Skrt bo igral tudi na slavnostnem koncertu ob osemdesetletnici Antona Nanuta v Kulturnem domu v Novi Gorici (1. oktobra ob 20h)  ter na koncertu v sklopu Evropske prestolnice kulture v Mariboru.  

 

Vsako leto je organizirajo tudi koncert za mladino. Letos bo ta v kanalski osnovni šoli, s posebnim dogodkom, pogovorom z jubilantom Antonom Nanutom. Kanal je gostil tudi Slovenski oktet s skladbami Marija Kogoja, Štefana Maurija, Marijana Gabrijelčiča, Alojza Srebotnjaka in Darijana Božiča ter koncert Dua Raimondi-Laneri z violino in klavirjem.

 

Ljudmila Zimic je povedala, da je letošnji program nekoliko okrnjen. Namesto 60.000 evrov so jih dobili le 36.000, zato so morali določene koncerte izpustiti. Naj omenimo še, da je izšla monografija o Nanutu "Z glasbo v duši" izpod peresa Darje Korez Korenčan, platnico pa seveda krasi Milojkin portret moža.

 

 

Program

1.10.2012, Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica, ob 20h

SLAVNOSTNI KONCERT OB OSEMDESETLETNICI ANTONA NANUTA

Simfonični orkester RTV Slovenija

Dirigent: Anton Nanut

Solist: Ivan Skrt- klavir

Program: Koncert za klavir in orkester št.3, Rahmaninov

 

14.10.2012, Bardo-Lusevera, Benečija-Italija, ob 16h

KONCERT GODALNEGA KVARTETA CALYPSO

Program: Alojz Srebotnjak, Lojze Lebič, Dimitrij Šostakovič

 

16.10.2012, Trst, Glasbena matica Trst- Italija

SLAVNOSTNI KONCERT OB OSEMDESETLETNICI SKLADATELJA PAVLA

MERKUJA

Slovenski komorni zbor

Dirigentka: Martina Batič

 

ABONMAJI ZA VSE KONCERTE BODO NA RAZPOLAGO OD 3.9. 2012 V TIC-u

KANAL, GALERIJI RIKA DEBENJAKA IN KNJIŽNICI JOSIPA KOCJANČIČA PO

CENI 10€.

Za vse koncerte izven Kanala bo organiziran avtobusni prevoz.

Oglejte si tudi