Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Čistilna akcija ambrozije na Igu uspešno za nami

Na pobudo Šole zdravja - podružnice Ig in v sodelovanju z Društvom upokojencev Ig ter Občino Ig smo uspešno zaključili čistilno akcijo puljenja ambrozije. Zbralo se je 25 udeležencev akcije. Ambrozija je bila odstranjena ob Ižanski cesti, ob Škofljiški cesti ter ob cesti Ig - Brest. Odkritih je bilo tudi nekaj kritičnih rastišč na polju koruze, krompirja in žit. Z nekaterimi je že vzpostavljen stik in so obveščeni, da na njihovem polju raste abrozija, nekaterih parcelnih številk, pa nismo še uspeli določiti. Zato pozivamo vse lastniki zemljišč na območju med Igom in Brestom, da preverite, če se na vaši morda ne razrašča ambrozija. Ker gre za privatno lastnino so lastniki oz. najemniki in uporabniki zemljišča sami dolžni odstraniti ambrozijo še pred cvetenjem. Po novodilih Ministrstva za kmetijstvo in okolje Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ste imetniki zemljišč (lastniki, upravljalci, najemniki) sami dolžni odstraniti ambrozijo.

 

Z letošnjo čistilno akcijo smo s puljenjem osranili vse vidne rastline ambrozije ob glavnih cestah, vendar je smiselno tovrstne akcije ponoviti vsako leto. Zato upamo, da bo naslednje leto več udeležencev.

Hvala vsem udeležencem letošnje akcije, še posebno bi se radi zahvalili Zavodu za prestajanje kazni odprti oddelek Ig, kjer se je skupaj s predstojnico gospo Hermino Androjno, akcije udeležilo 9 udeležencev. Prav tako hvala tudi Tjaši Tolar, naši občanki in biologinji, ki se je aktivno vključila v akcijo.


Oglejte si tudi