Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

MI NA SLIVNICI, URŠULE PA NI BILO DOMA

Mi na Slivnici, a Uršule ni bilo doma………

Kljub številnim aktivnostim v mesecu maju, se je zbralo lepo število udeležencev pohoda na Slivnico , dne 28.05.2016, ki ga je ZDUS proglasil za Dan pohodništva in pozval društva upokojencev, da ta dan organizirajo pohod s sloganom MI ZMOREMO,HOČEMO IN ZNAMO, v projektu gibanje starejših 2016. Gibanje je življenje in življenje je staranje, za lepšo staranje pa največ lahko naredimo sami.

Z osebnimi avtomobili smo se v zgodnji jutranji uri odpeljali preko Ribnice, Sodražice do Grahovega in po strmi, mehki gozdni poti, obdani s čudovitim rastjem, v senci mogočnih dreves saj je sonce že pripekalo,  po travnato poraslem pobočju, osvojili

Veliko Slivnico ( 1114 m). Najprej na vrh, kasneje do Doma na Slivnici, kjer smo bili za strmi vzpon nagrajeni s čudovitim pogledom na fenomen svetovnega slovesa, saj je Cerkniško jezero največje presihajoče jezero v Evropi.  Domačini pravijo  Jzero je in jzera nej…..trenutno jezero je. Notranjski narodni park je nastal leta 2002 z namenom, ohranjanja kulturne in naravne dediščine.

Dom na Slivnici se ponaša z odlično gostinko ponudbo. Uršule in njenih kolegic ni bilo videti, niti v jami, kjer domujejo ne, verjetno so se umaknile na Klek, sicer delujejo le ponoči…..

Za povratek smo izbrali pot do Cerknice in obiskali Jezerski hram v Dolenjem jezeru, kjer je družina Kebe odprla muzej z živo maketo jezera, multivizijo in številnimi razstavnimi eksponati. Ker smo nekateri že bili v muzeju, smo se podali do jezera, kjer domačini nudijo obiskovalcem možnost različnih aktivnosti, tudi vožnja s kanuji in drevaki, je še aktualna, a kmalu bo voda odtekla in domačini bodo tu kosili… Jezero ima vsak dan drugo sliko in vsaka je lepa in nepozabna….. in še marsikaj b si lahko ogledali, pa drugič, saj volje nam ne manjka!

 

Elica Pavlič

 

 

Oglejte si tudi