Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Topličkov čebelnjak

Topličkov čebelnjak je bil postavljen avgusta 2014, v tem šolskem letu pa smo vanj naselili štiri čebelje družine in tako je zaživel.

 

Ob tej priložnosti se moramo zahvaliti vsem tistim, ki so nam s svojimi finančnimi in materialnimi sredstvi ter z delom pomagali pri postavitvi. Posebna zahvala gre županu Jožetu Muhiču, Alenki Malenšek, pobudnikoma postavitve čebelnjaka, ravnateljici Maji Bobnar za odobritev in izpeljavo projekta ter predsedniku čebelarskega društva Straža–Dolenjske Toplice Tonetu Andrejčiču za vsestransko pomoč.

 

Podporniki projekta so bili še: Zavarovalnica Triglav, d. d. (finančna podpora), Terme Krka, d. o. o. (finančna podpora), Pagras, d. o. o. (finančna podpora), Kramaršič, krovstvo in kleparstvo, d. o. o. (finančna podpora), Dolenjske lekarne (finančna podpora), Tomas, d. o. o. (finančna podpora), Gradbena mehanizacija Jan Turk, s. p. (podpora v delu), Franc Kobe, čebelar in izdelovalec čebelnjaka (materialna podpora), Mevita, zasebna ambulanta splošne medicine (finančna podpora), Meta Čampa, dr. med., spec. spl. med. (finančna podpora), Rich Computers Rajko Henigman, s. p. (finančna podpora), Avto Slak, d. o. o. (finančna podpora), Ibs-biro, d. o. o. (finančna podpora), Pleskarstvo Simon Cafuta, s. p. (finančna podpora), Aleš Pršina (podpora v delu), Gozdno gospodarstvo Novo mesto, d. d. (materialna podpora), Mojca Kumelj (finančna podpora), starši in učenci 4. b razreda generacije 2013/2014 (materialna podpora), Marija Zupančič, čebelarka (materialna podpora), Domine Krese, čebelar (materialna podpora), Bojan Murn, čebelar (materialna podpora), Franc Struna, čebelar (materialna podpora), člani ČD Straža-Dol. Toplice (Tone Andrejčič, Franc Struna, Miha Potočar, st., Brane Šenica, Franci Fink, Janez Šercelj; vsi podpora v delu), Gramat Gril (materialna podpora), Veterina Novo mesto, d. o. o. (finančna podpora),  GRAD - TOP gradbeništvo in prevozništvo, d. o. o. (materialna in podpora v delu), Žlebovi Grič trgovina, d. o. o. (podpora v delu), Roman Setnikar, čebelar (materialna podpora), Franc Kapš, čebelar (materialna podpora), Bojan Pirc, čebelar (materialna podpora). Čebelarsko društvo Straža-Dol. Toplice je pridobilo medovite trajnice prek javnega razpisa ČZS, podpornik: Trajnice Golob-Klančič.

 

Topličkov čebelnjak je postavljen v neposredni bližini šole, kar predstavlja didaktično vrednost projekta. V učnem čebelnjaku mladi čebelarji šolskega krožka ne le teoretično, ampak tudi praktično poglabljajo znanje o čebelah. Spoznavajo njihov pomen v naravi, razvijajo pozitiven odnos do dejavnosti in prispevajo k ohranjanju čebeljih rodov, čemur smo v tem šolskem letu dali velik poudarek.

 

Zaradi velike didaktične vrednosti smo Topličkov čebelnjak umestili v Topličkovo učno pot, ki smo jo izdelali v okviru letošnje prednostne naloge šole. Ker smo želeli vanjo v veliki meri vključiti tudi učence, se je okoli čebelnjaka veliko dogajalo skozi celo šolsko leto. S hišnikoma, predsednikom čebelarskega društva Straža–Dolenjske Toplice, z učenci 5. b, mladimi čebelarji, s podaljšanim bivanjem, z učenko pri likovnem snovanju ter s pomočjo učiteljic in snažilke smo urejali okolico čebelnjaka. Navozili smo zemljo okoli pralnih plošč, zasejali travo, medovite rastline, pobarvali panje, panjske končnice ter opazovalni panj. V čebelnjaku smo s pomočjo čebelarjev podpornikov naselili prve čebelje družine. Ob koncu šolskega leta so nas te razveselile s »šolskim« medom. Z njim se bomo posladkali na šolski malici in tradicionalnem slovenskem zajtrku.

 

Ob ogledu Topličkove učne poti se ustavite tudi na tej učni točki. Na informativni tabli boste dobili prve informacije in spoznali člane čebelje družine, vrste postavljenih panjev in pomen oznak medovitih rastlin.

Postavljene imamo tri vrste panjev s čebeljimi družinami: pet AŽ-panjev (panji v čebelnjaku), dva nakladna panja LR (prostostoječi panji) in opazovalni panj (da se ga odpreti in si ogledati delo čebel na satju, opazujete pa lahko tudi matico, ki je večja od ostalih čebel in je v tem letu označena z modro piko). Ena izmed posebnosti učne točke je tudi zasajen vrt z medovitimi trajnicami. Čebele na cvetovih nabirajo cvetni prah in medičino, s tem pa oprašujejo rastline in tako ohranjajo biotsko raznolikost.

 

Čebele so zelo občutljive za vonjave; močno jih razdraži vonj po znoju, hlevu, različni parfumi itn. Če piči ena čebela, je prav vonj po strupu tisti, ki spodbudi druge k pikanju. Zato k čebelam vedno pristopamo čisti, umiti in nikoli ne uporabljamo dišav. Pazimo tudi na primerno obleko, čebele namreč ne prenesejo nekaterih umetnih materialov (sintetika). Strah čebelarja ali drugih obiskovalcev povzroči znojenje in oddajanje vonja, ki pri čebelah sproži obrambni nagon ter s tem nezaželene čebelje pike. Ob upoštevanju zapisanih nasvetov se panjem približajte brez skrbi in uživajte ob njihovem brenčanju in vonju. To namreč pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje, kar so ugotovili že stari čebelarji. Bili so odpornejši proti raznim prehladnim boleznim, delo s čebelami jih je pomirjalo in jim krepilo življenjsko energijo.

 

Življenje in zdravje čebel pomeni tudi zdravo okolje in upamo, da bodo mladi čebelarji na tej postaji dobili veliko praktičnega znanja in s svojim delom prispevali nekaj dobrega k ohranjanju našega okolja in narave.

Naj medi!

 

MIHA POTOČAR, profesor razrednega pouka in mentor čebelarskega krožka na OŠ Dolenjske Toplice

 

 

Oglejte si tudi