Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Andersenov večer

V tem šolskem letu smo v OŠ Dolenjske Toplice v okviru projekta Rastoča knjiga izvedli že tretji Andersenov večer in tako obeležili obletnico rojstva največjega danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, ki je nekoč dejal: »Življenje je najlepša pravljica« in 2. april – svetovni dan mladinske književnosti oziroma dan knjig za otroke in mlade.

Letos smo  udeležbo na tem večeru ponudili vsem učencem. Delavnice smo izvajali učitelji šole in knjižničarka iz Krajevne knjižnice Dolenjske Toplice. Učenci in učitelji smo se prijavili prostovoljno, kar še bolj dokazuje, kako radi imamo lepo slovensko in prevedeno knjigo. Ta večer je bil namenjen vsem, ki nas druži veselje do lepe knjige, ki nas nikoli ne pusti samih in neprizadetih, skratka knjiga je najboljša prijateljica, ki nas nikoli ne razočara. Za ta večer se je prijavilo 50 učencev, na sklepni del pa smo letos povabili tudi starše. Seveda smo se na to pripravljali že mnogo prej, saj je bilo treba prebrati nekaj knjig, poiskati biografske podatke na spletu ali v enciklopedijah.

Zaključni večer – prvi petek v aprilu – pa je potekal v obliki delavnic, in sicer lutkovne delavnice na temo Palčice, Andersenove ustvarjalnice in Andersenove  pravljične  urice, vse na književna besedila Hansa Christiana Andersena.

Gost sklepne prireditve je bil dr. Janez Gabrijelčič, idejni vodja Rastoče knjige. Ob tej priložnosti smo izdali tudi zbornik Abecede mojstrstva in odličnosti, ki smo ga na tem večeru predstavili v elektronski obliki. V jedilnici je učiteljica likovne umetnosti predhodno pripravila razstavo dreves, ki so jo izdelali učenci predmetne stopnje v okviru kulturnega dne Ta nori šolski dan v decembru 2014 in se nanaša na našo prednostno nalogo Živim zdravo – živim z naravo. Ravnateljica jo je na zaključnem delu Andersenovega večera tudi predstavila. Učiteljica geografije je predhodno v jedilnici razstavila izdelke učencev, ki so jih izdelali v tem šolskem letu v sklopu projekta Rastoča knjiga.

Naj omenim še, da je sodeloval tudi akademski slikar Jože Kumer iz Dolenjskih Toplic, ki je že prej na hodniku ob knjižnici postavil razstavo svojih ilustracij iz knjig novomeške pisateljice Ivanke Mestnik.

Na hodniku ob knjižnici smo postavili še odprto knjižnico, iz katere si lahko obiskovalci sami izposojajo gradivo, ga preberejo in vrnejo.

Želimo, da to postane naša stalna oblika dela ob svetovnem dnevu mladinske književnosti, razmišljamo pa tudi o topliški bralni noči za odrasle ob dnevu slovenske knjige 20. aprilu oziroma o branju ob svečah v Kulturno-kongresnem centru Dolenjske Toplice 2016.

MARIJA ANDREJČIČ

 

Oglejte si tudi