Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Izlet upokojencev v bolnico Franja

Za četrtek, 21. maja, so vremenoslovci napovedovali močno deževje, zato je bil naš izlet prestavljen na sredo, 27. maja. Prav je bilo tako, saj smo se zjutraj zbudili v prelep sončen dan. Z avtobusom smo se odpeljali proti Gorenjski in se v Medvodah ustavili na jutranji kavici. Tam sta se nam pridružila zakonca Črne. Zbrani smo bili vsi popotniki in pot smo nadaljevali po Poljanski dolini do bolnice Franja.
Voden ogled je trajal uro in pol. Ker je bila pripoved vodiča zanimiva, je čas hitro minil. Partizansko bolnico Franja so začeli graditi decembra 1943 za potrebe ranjencev na območju severne Primorske in Gorenjske. Zgradili so jo v soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem. Gradnjo je vodil zdravnik Viktor Volčjak, njegovo delo je nadaljevala  zdravnica Franja Bojc Bidovec. Dostopna je bila po potoku Čerinščica. Ranjencem so med prenosom zavezovali oči, da ne bi mogli izdati, kje so se zdravili. Ljudje, ki so tu delali in pomagali ranjencem, so bili pogumni in srčni. Po vojni je bolnica postala kulturni spomenik ter simbol boja, humanosti in junaštva Slovencev, ki so se skupaj z drugimi narodi zoperstavili fašizmu in nacizmu. Je kulturni spomenik državnega pomena, vpisana je na seznam svetovne dediščine in nosi znak evropske dediščine.

Pot smo nadaljevali do Zbiljskega jezera. Nastalo je leta 1953 ob izgradnji hidroelektrarne Medvode, njegova površina pa je 60 hektarov. Razprostira se med dvema hidroelektrarnama, Medvode in Mavčiče. Na jezeru so omogočene rekreativno-turistične dejavnosti (veslanje jezerskih čolnov in kanujev, športni ribolov ...). V gostišču Jezero so nam postregli z imenitnim kosilom. Potem smo si privoščili še dolg sprehod ob jezeru. Opazovali smo labode, race mlakarice in plovke. Uživali smo v vsakem trenutku. Seveda brez kavice in prijetnega klepeta ni šlo.

Ogledali smo si še Kajak kanu center Tacen na Savi ob vznožju Šmarne gore. Center ponuja kajakaške proge in tribuno z odličnim pogledom na tekmovalno progo. Tam Sava podivja na umetnih brzicah. Na tem mestu potekajo treningi, domača in mednarodna tekmovanja, leta 2010 je bilo tam tudi svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju na divjih vodah. Nekateri smo doživeli nekaj novega in videli kar smo do sedaj le na televizijskih ekranih. Bilo presenetljivo prijetno doživetje. Dobro razpoloženi smo se vrnili domov.

MILICA LUKŠIČ, DU Dolenjske Toplice

 

Oglejte si tudi