Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 09.12.2016

jasno
Ponoči bo deloma jasno. Ponekod po nižinah ter ob morju bo megleno. V višje ležečih krajih se bo krepil zahodni veter, ki pa bo le redkokje segel do nižin. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, ob morju okoli 4 stopinje C.
-3°C | 6°C
sobota, 10.12.2016
-5°C | 7°C
nedelja, 11.12.2016
-2°C | 8°C
ponedeljek, 12.12.2016
0°C | 5°C
torek, 13.12.2016
-2°C | 1°C
Opozorila
Četrtek, 8.12.2016 ob 19h
Dodatnega opozorila ni.
-3°C
6°C
jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Trdna družina – trdna kmetija


KMETIJSTVO

| |
22.09.2013      7:33
A A

Trdna družina – trdna kmetija


V vasici Razori, ki je od Ljubljane oddaljena le nekaj kilometrov, stoji Dolinar-Ovnova družinska kmetija, na kateri se ukvarjajo z naravno živinorejo in pridelavo hrane. V začetku septembra so nasproti črpalke na Dobrovi odprli prodajalno, ki obiskovalcem odkriva srčiko slovenskega kmetijstva.


Deli:

V zadnjem času so poudarek dajali pridelavi mesa, mleka ter mlečnih in mesnih izdelkov, septembra pa so svoje prizadevanje nadgradili z odprtjem trgovinice in sodobne predelovalnice mesa in mleka. Nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji je naš sogovornik Janez Dolinar, bodoči prevzemnik kmetije, zahvala za novo pridobitev pa gre prav vsem družinskim članom. Janezu je namreč poleg prizadevnih staršev v pomoč kar sedem bratov, ima pa tudi lastno družino – in približno dve leti in pol so si skupaj prizadevali, da bi kar najuspešneje izvedli to materialno in finančno zahtevno investicijo.

Ob ogledu kamnitega objekta častitljive starosti 200 let, ki sicer še čaka na novo fasado, nam prav jemlje sapo, saj je družina Dolinar poleg prodajalne po najnovejših standardih uredila še osem prostorov za obdelavo, predelavo in skladiščenje mesa ter mlečnih izdelkov. Razprostirajo se na 150 m² in obsegajo hladilnico za sveže meso, zamrzovalnico, dve zorilnici mesnih izdelkov z različno stopnjo vlage, dimnico, predelovalnico mesa, predelovalnico mleka ter priročno skladišče.

Sirarna je nase opozorila z ropotanjem stroja za mešanje kisle smetane, ki v dvajsetih minutah naredi maslo, pridne roke pa ga nato operejo z mrzlo vodo in ga oblikujejo v ličnih lesenih modelčkih za maslo. Tekočina, ki pri tem ostane, je pinjenec, ki ga poznamo kot učinkovito živilo za urejanje prebave. Poleg domačega masla je vredno pokusiti tudi domače jogurte različnih okusov, skuto, albuminsko skuto za tiste, ki sicer težko prebavljajo mlečne izdelke, mladi sir ter raznovrstne skutne namaze.

Poleg opisane pridobitve so poleti investirali tudi v asfaltiranje dvorišča, od koder se nam v ozadju razkrije prava živalska farma. Najopaznejša sta visoka lesena silosa, v ozadju katerih stojita še dva kovinska, vsi pa so namenjeni shranjevanju krme za živali, ki je večinoma iz lastne, integrirane pridelave. Na kmetiji imajo 20 molznih krav, 50 pitancev in telic ter okoli 120 pujskov.

V mini mlekarni s keramičnimi stenami stojijo naprave za strojno molžo, opazimo pa tudi kovinsko posodo za shranjevanje mleka – gre za eno od dveh identičnih 200-litrskih posod iz njihovega lastnega mlekomata pri Gostilni pri Žabarju, ki ga Dolinarjevi vsak dan oskrbujejo s svežim mlekom, preostanek pridelanega mleka pa gre v predelavo oz. pridelavo skute, pinjenca, masla …

Na kmetiji so pridobili certifikat za integrirano pridelavo poljščin in zelenjave, ki jo ob sobotah ponujajo tudi na viški tržnici pa seveda v novi prodajalni. Tam lahko poleg mesa, zaseke, salam, klobas vseh vrst ter polnomastnih mlečnih izdelkov kupimo tudi domačo sezonsko zelenjavo, od katere velja izpostaviti šparglje, ki so zelo zdrava in priljubljena prva spomladanska zelenjava. Na voljo so tudi sončnično in bučno olje ter semena, kruh iz krušne peči in domača jajca.

Uspeh kmetije Dolinar je prav gotovo sad dela pridnih rok ter pristne povezanosti človeka in narave. V želji, da tako tudi ostane, jim želimo veliko uspeha in sreče tudi v prihodnje.

 

Kontakt:

Janez Dolinar (041 210 442)

Razori 1

1356 Dobrova

kmetija.dolinar@gmail.com

 

Sebastjan Vehar 

 





0 (Bodi prvi!)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Dobrova-Polhov Gradec!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Virtualni asistent
Naš časopis
Številka: 443/2
Izšla: 28.11.2016

Prelistaj E-izdajo

Bodite prvi pri oddaji mnenja.