Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Projekt Smučišča 2864 zaenkrat še v klinču

Kot je znano, projekt izgradnje novega smučišča nad Bohinjsko Bistrico stoji, ker še vedno obstajajo lastniki zemljišč, po katerih naj bi potekale žičniške naprave, ki še niso podpisali soglasij za služnostno pravico.
Junijska sprememba 35. člena Zakona o žičniških napravah za prevoz oseb je omogočila, da se znotraj postopka pridobitve koncesije za gradnjo žičniških naprav uredi vse, kar potencialni investitor potrebuje za pridobitev gradbenega dovoljenja.

 

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor naj bi v avgustu sklicalo sestanek z nepodpisniki. Vendar nam je investitor Boštjan Čokl, direktor podjetja MPM Engineering d.o.o., povedal, da je bil sestanek prestavljen. Po nekaterih podatkih, naj bi ga sklicali v tem mesecu. Na vprašanje, ali je bil sestanek uspešen (ker smo imeli informacijo, da je sestanek že bil op.a.), je odgovoril, da gre »le za obvezno formalnost v postopku pridobitve služnosti po veljavnem, letos sprejetem zakonu.«

 

Letošnje odprtje smučišča je resno ogroženo, saj zaradi posameznikov, ki nasprotujejo gradnji in zavlačujejo, investitor gradbenega dovoljenja verjetno ne bo uspel pravočasno pridobiti, da bi lahko začel tudi pravočasno graditi. »Škoda se nam zdi, ker lastniki, ki jim bo skladno z zakonom služnostna pravica odvzeta, ne bodo dosegli ničesar v svojo korist; bodo pa naredili ogromno škodo nam, celotnemu turističnemu gospodarstvu v Bohinju in nenazadnje prebivalcem v kraju, ker smučišča zaradi njih letos še ne bo,« nam je povedal Čokl.

 

Direktorja MPM Engineeringa smo vprašali tudi, če morda razmišlja, da bi za prihajajočo sezono uredili smučanje na progi Bistrica. A je dejal, da sta predmet prvega gradbenega dovoljenja gondolska sistema G1 in G2, zato jim zmanjševanje obsega dela zgolj za prvo sezono ne bi pomagalo. »Do rešitve problema z nekaterimi posameznimi lastniki zemljišč ne moremo storiti ničesar drugega kot, da skladno s postopkom razlastitve pripeljemo stvar tako daleč, da bo služnost odvzeta in podeljeno gradbeno dovoljenje. Moram poudariti, da sploh ne razumem motivacije teh posameznikov, ki na vse pretege nagajajo in ovirajo postopek pričetka gradnje, saj je kakršna koli prednost za njih nemogoča zaradi zakona, kraj in investitor pa imata od tega oviranja zgolj škodo,« je na koncu še povedal Čokl.

Oglejte si tudi