Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 01.05.2017

pretežno jasno
Ponoči se bo zjasnilo, zjutraj bo pretežno jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, ob morju okoli 7 stopinj C.
3°C | 20°C
torek, 02.05.2017
8°C | 22°C
sreda, 03.05.2017
8°C | 21°C
četrtek, 04.05.2017
8°C | 20°C
Opozorila
Sobota, 29.4.2017 ob 16h
Dodatnega opozorila ni.
3°C
20°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Gospodarstvo Kmetijstvo

Uživajmo lokalno


KMETIJSTVO

| |
03.11.2013      16:10
A A

Uživajmo lokalno


Sodoben način življenja in trendi nakupovanja v velikih trgovskih središčih nas že nekaj časa usmerjajo k nakupu poceni in nekvalitetne hrane, ki je velikokrat poleg vsega še uvožena iz tujine.


Deli:

Tovrstna hrana je največkrat pridelana na intenziven način, z uporabo velikih količin fitofarmacevtskih sredstev, kar ima negativne vplive tako na človeka kot tudi na okolje.

 

Čas je torej, da naredimo nekaj za svoje dobro in tudi za dobro narave. Prednost v naših nakupovalnih košaricah naj ima sezonska, lokalno pridelana hrana, ki od njive do krožnika potuje najkrajši možni čas. Z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika se namreč močno zmanjša vsebnost vitaminov v hrani, zato lokalno pridelana hrana vsebuje tudi večje količine hranilnih snovi, vitaminov in mineralov, je bolj sveža in boljšega okusa. Zaradi bližine pridelave ni potrebno uporabljati konzervansov, kar se odraža tudi na kvaliteti proizvoda.

 

Potrošnikom je omogočena lažja sledljivost - spremljanje hrane od pridelave, predelave do transporta. Pomembno je, da vemo, kdo in na kakšen način je hrano pridelal, osebni stik s pridelovalcem pa predstavlja še dodaten doprinos. Lokalno pridelana hrana je pomembna tudi z vidika ohranitve avtohtonih vrst semen in zmanjšanega vpliva na okolje. Zaradi krajšega transporta se zmanjša količina toplogrednih plinov, znižajo se količine embalaž in s tem posledično odpadkov.

 

Pomembno je omeniti, da se z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov ustvarjajo nova delovna mesta, večji delež samooskrbe pa pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter pravičnejšo porazdelitev prihodkov. Le-ti se porazdelijo na lokalni ravni na več deležnikov, namesto da se koncentrirajo v vrhovih trgovskih verig in posrednikov.

 

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v sodelovanju z Občinami Kranjska Gora, Žirovnica, Gorje, Bled, Bohinj in Radovljica izvaja v letošnjem letu projekt »Uživajmo lokalno«, v okviru katerega smo pripravili tudi Katalog lokalnih ponudnikov pridelkov in izdelkov z območja Zgornje Gorenjske. Naš namen je povečati prepoznavnost lokalnih pridelovalcev in predelovalcev hrane ter s tem posledično prispevati k večji lokalni samooskrbi. Katalog je bil konec oktobra oziroma v začetku novembra posredovan v vsa gospodinjstva navedenih občin, poleg tega pa bo dostopen tudi na spletnih straneh RAGOR-ja in sodelujočih občin. Gospodinjstva, ki imajo na nabiralnikih APEK nalepke proti reklamnim letakom, lahko katalog prevzamejo na občini.

 

Vzemite si čas, katalog prelistajte, ga shranite in sledite stari modrosti, ki pravi, da je za človeka najboljša tista hrana, ki je pridelana njemu najbližje. Pa dober tek!

 

 

Nina Kobal in Urška Železnikar, RAGOR




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Bohinj!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Koledar dogodkov Preglej vse
April 30 1 2 3 4 5 6 7 8 9
03.05.2017 | Kultura
Hvaležni medved
04.03. - 29.05.2017 | Tečaji in delavnice
Joga z razgledom - Uvod v novo sezono
08.05.2017 | Kultura
Nerodna Avguština
08.05.2017 | Tečaji in delavnice
Beremo s tačkami
03.05.2017 | Kultura
Hvaležni medved
04.03. - 29.05.2017 | Tečaji in delavnice
Joga z razgledom - Uvod v novo sezono
07.04.2017 | Kultura
OBČASNA RAZSTAVA: Ej, ta naša bolnica nad Bohinjem, sredi gozdov!
08.05.2017 | Kultura
Nerodna Avguština
08.05.2017 | Tečaji in delavnice
Beremo s tačkami

Bodite prvi pri oddaji mnenja.