Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
6°C
PON.
22°C
8°C
Oceni objavo

Zelena za Bled in Gorje

Organizaciji Zero Waste Slovenija (Ekologi brez meja) in Zero Waste Europe sta ocenili poročila slovenskih občin o njihovem napredku na področju ravnanja z odpadki v letu 2015. Ocena vsebuje formalni del obveznosti občine (poročilo in srečanja Zero Waste odbora), kot tudi njen napredek glede izvedenih ukrepov in rezultatov, merjenih preko treh kazalnikov (količina nastalih odpadkov na prebivalca, delež ločenega zbiranja in količina mešanih ostankov odpadkov).

Občini Bled in Gorje sta v letu 2015 izpolnili vse formalne zahteve: organizirali sta srečanje Zero Waste odbora in oddali poročilo za leto 2015. Zato sta bili občini  označeni z zeleno, kar pomeni, da izpolnjujeta formalne zahteve in kazalnike, ki kažejo, da napredujeta v smeri družbe brez odpadkov.

 

Glede na vrednosti kazalnikov, ki jih je posredovalo podjetje Infrastruktura Bled, je občina Bled uspela povečati ločeno zbiranje iz 64 odstotkov v letu 2014 na 69,5 odstotkov v letu 2015. Za 22 kg se je znižala količina mešanih ostankov na prebivalca. Na drugi strani pa občina beleži  6 kg na prebivalca več nastalih odpadkov.

 

Občina Gorje je uspela povečati ločeno zbiranje iz 64 odstotkov v letu 2014 na 76,1 odstotkov v letu 2015. Za 25 kg se je znižala količina mešanih ostankov na prebivalca. Na drugi strani pa občina beleži 9 kg na prebivalca več nastalih odpadkov.

 

Občini sta v letu 2015 povečali obseg odvoza odpadne embalaže in mešanih odpadkov ter biološko razgradljivih odpadkov uporabnikov, ki niso gospodinjstva. Potekalo je izobraževanje v osnovnih šolah in promocija kompostiranja doma in spodbujanje ločenega zbiranja posameznih vrst odpadkov. Posebej je potekalo tudi osveščanje o uporabi pralnih plenic ter vrečk za večkratno uporabo in drugih načinih preprečevanja odpadkov. Komunalno podjetje je pričelo z analizo mešanih ostankov odpadkov v hotelih in gospodinjstvih.

 

Občini sta v obdobju, od kar sta se pridružili skupnostim na poti do družbe brez odpadkov, naredili pomembne korake na področju osveščanja o preprečevanju, ponovni uporabi in recikliranju.  kot so zapisali Ekologi brez meja  verjamejo, da bosta občini tudi v naslednjem letu prejeli zasluženo zeleno oznako.

Romana Purkart

 

 

Oglejte si tudi