Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

AKCIJA ZA VEČJO VARNOST PEŠCEV – BODI PREVIDEN

Med 1. in 12. oktobrom je potekala nacionalna akcija za večjo varnost pešcev s sloganom BODI PREVIDEN, s katero Javna agencija za varnost prometa vsako leto opozarja na problematiko varnosti pešcev v prometu, voznike na skrbno ravnanje do pešcev, učence v šolah, njihove starše in stare starše na uporabo kresničk in drugih odsevnih materialov, ki zagotavljajo večjo varnost pešcev.

 

Glavni sporočili letošnje akcije sta namenjeni najprej voznikom, ki morajo s svojim ravnanjem poskrbeti za varnost peščev, zlasti z zmanjševanjem hitrosti znotraj naselij ter upoštevati in odstopiti prednost pešcem, ki želijo prečkati cesto na označenem prehodu za pešce. Pešci lahko s svojim ravnanjem pomembno prispevajo k večji varnosti, in sicer s pravilnim prečkanjem na označenih mestih, pravilno hojo ob cestišču, uporabi odsevnih predmetov ter tako povečajo svojo vidnost.

 

V omenjeni akciji je s Svetom za preventivo sodeloval tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki, saj je medobčinski redar  zjutraj pred šolo in vrtcem v občini Bled otrokom in njihovim staršem ter starim staršem delil zgibanke in odsevne trakove ter jih opozarjal na nujnost uporabe le-teh. Najbolj ogroženi skupini med pešci sta zlasti starejši ljudje nad 65 let ter otroci in mladostniki v starosti do 10 let ter od 15 do 24 let. Pri tem je pomagala tudi Zavarovalnica Triglav, ki je občini Bled v ta namen podarila 100 odsevnikov.

 

Namen tovrstnih aktivnosti je predvsem okrepiti zavedanje občanov, da za lastno varnost največ naredijo kot udeleženci v prometu sami s tem, ko dosledno upoštevajo cestno prometne predpise.

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Občin Bled, Bohinj in Železniki

Oglejte si tudi