Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
7°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Festival AS, saksofon na Bledu

Od 27. do 29. januarja bo na Bledu Festival AS, ki smo ga poimenovali po očetu saksofona Adolphu Saxu,  že tretje leto zapored pa ga prireja Kulturno društvo Sekvoja, gosti pa Festivalna dvorana.  

Letos bo festival trajal že od petka zvečer, ko ga bomo svečano otvorili s koncertom Pihalnega orkestra Logatec in solisti, saksofonisti. Ker smo organizatorji Festivala AS naklonjeni mladini in tudi zaradi promocije dogodka v lokalnem okolju, bomo v prvem delu koncerta gostili Pihalni orkester GŠ Radovljica. Po otvoritvi bo v restavraciji Panorama sledil Tango večer z LadieSaxophone kvartetom in tango skupino.

V soboto bodo čez dan potekale delavnice in mojstrski tečaji za učence, dijake in študente, ki jih bodo vodili priznani domači in tuji predavatelji - Philippe Geiss, Gerald Preinfalk, Levente Puskas, Jan Gričar in Nina Rogina. Ta dan bosta tudi dva koncerta in sicer matinejski ob 12h, kjer se nam bosta predstavila dva mladinska saksofonska orkestra iz Avstrije. Tudi večerni koncert bo avstrijsko obarvan, saj je Avstrija na letošnjem festivalu država, ki ji bomo namenili še posebno pozornost. Predstavil se  bo saksofonski ansambel iz Univerze v Grazu, ki ga vodi prof. Gerald Preinfalk. Na tem koncertu bo nastopil tudi glavni gost tokratnega festivala, Philippe Geiss iz Francije. Po večernem koncertu bo sledil JAZZ jam session, kjer bosta glavni zvezdi ponovno Gerald Preinfalk in Philippe Geiss.

Nedelja bo že tradicionalno namenjena nastopom slovenskih glasbenikov. Matinejski koncert bo z mladimi solisti, ki bodo izvajali dela slovenskih skladateljev. Povezali smo se z Društvom slovenskih skladateljev, ki bo sodeloval kot partner na festivalu. Čez dan bo potekal tudi seminar za učitelje, z zanimivimi predavanji s področja pedagogike in še posebej temami prilagojenimi za učitelje saksofona.

Festival se bo tradicionalno zaključil s koncertom saksofonskega orkestra mladih slovenskih glasbenikov SOS junior, v katerem letos aktivno sodeluje 36 članov iz 15 glasbenih šol. Koncert bo dirigiral maestro Miro Saje, solist pa bo mladi slovenski virtuoz Jan Gričar.

Pričakujemo preko 150 aktivnih saksofonistk in saksofonistov, njihovih staršev, ki bodo v času festivala v večini bivali v Hotelu Park.

Lev Pupis, vodja Festivala AS

Oglejte si tudi